29 Αύγουστος 2014, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Με την έγκριση Ερντογάν η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

  • Με την έγκριση Ερντογάν η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

Υπουργός Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άγγλος στο… ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου αφού σήμερα παρουσίασε και επισήμως τη σύνθεση της 62ης  τουρκικής κυβέρνησης όπως ακριβώς του είχε ζητηθεί. 

Ο Νταβούτογλου προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια κρατώντας έναν κόκκινο φάκελο όπου έκρυβε τα ονόματα της νέας του κυβέρνησης. Όχι ότι ο Ερντογάν τα έβλεπε πρώτη φορά. Tα είχαν συζητήσει την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας. 

Σε γενικές γραμμές εκπλήξεις δεν υπήρχαν, εκτός από τα ονόματα των δυο νέων αντιπροέδρων της κυβέρνηση των Γιαλτσίν Ακντογάν και Νουμάν Κουρτουλμούς. Ο Ακντογάν ήταν σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ενώ ο Κουρτουλμούς εντάχθηκε στο κόμμα μόλις το 2012 και δεν είναι βουλευτής. Στη θέση τους παραμένουν οι άλλοι δυο αντιπρόεδροι Αλί Μπαμπατζάν και Μπουλέντ Αρίντς. 

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο μέχρι πρότινος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Βολκάν Μποζκίρ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. 

Αμετακίνητος παραμένει ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετέχει μόνο μία γυναίκα, η υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων, Αϊσενούρ Ισλάμ.

Πριν από την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι την υπουργοποίηση του νυν αρχηγού της υπηρεσίας πληροφορίων (ΜΙΤ) της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν την εμπόδισε ο σύμβουλος του Ερντογάν και ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους της νέας κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν. Ο Φιντάν προαλειφόταν για υπουργός Εξωτερικών.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Γεννήθηκε το 1968 στην επαρχία Αλάνια (Αλάγια) της Αττάλειας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Long Island. Ειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2012. Το ίδιο έτος ορίστηκε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων. Κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν στις 25 Δεκεμβρίου 2013 ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διάστημα 2012-2014 υπήρξε από πλευράς Τουρκίας, μέλος της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γνωρίζει την αγγλική, τη γερμανική και την ιαπωνική γλώσσα.

Απόλυτος άρχων ο Ερντογάν

Για ρευστά όρια διάκρισης των ρόλων στην τουρκική ηγεσία κάνει λόγο ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου σήμερα, με αφορμή τους στενούς δεσμούς που έχουν Ερντογάν και Νταβούτογλου, αλλά και την εμφανή πρόθεση του νέου προέδρου να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα.


Τούρκοι ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Ερντογάν

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα Milliyet, σχολιάζει πως ο Ερντογάν, πριν ορκιστεί χθες - εν μέσω αποχωρήσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, χειροκροτημάτων και διαδηλώσεων ακτιβιστών στο πάρκο Γκεζί- μίλησε σε ορισμένες περιπτώσεις ως Πρωθυπουργός, σε άλλες ως Πρόεδρος και σε άλλες ως αρχηγός κόμματος. Η εφημερίδα θεωρεί ότι και στην πραγματικότητα ο Ερντογάν, ως πρόεδρος θα φέρεται το ίδιο και πως σχεδιάζει να καταργήσει τις ήδη υπάρχουσες προεδρικές παραδόσεις.  

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Hurriyet