29 Αύγουστος 2014, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Μεγαλεία! 153 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε το νέο αεροπλάνο του Ερντογάν

  • Μεγαλεία! 153 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε το νέο αεροπλάνο του Ερντογάν

Ακόμα δεν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και ήδη τον κατηγορούν για σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Πρόεδρος κράτους χωρίς αεροσκάφος ανάλογο του πολιτικού του αναστήματος δεν γίνεται. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις 24 ώρες μετά την ορκωμοσία του στο ανώτατο αξίωμα έλαβε και το πρώτο του δώρο. Ένα καινούριο προεδρικό τζετ που θυμίζει πολύ το Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ!

Ο Ερντογάν το είχε παραγγείλει το Α330-220, πριν από 2,5 χρόνια, αλλά τότε κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα. Όμως, παραμονή της ορκωμοσίας του πρώτου πολίτη της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το κόστος του προεδρικού τζετ που όπως λέγεται στοίχισε 436 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (153 εκατομμύρια ευρώ!) και αγοράστηκε με κρατικά κονδύλια. 

To αεροσκάφος έχει 90 θέσεις, τροποποιήθηκε από την εταιρία Gore Design στο Σαν Ντιέγκο και θα αρχίσει να εξυπηρετεί τον Ερντογάν μετά το βάψιμό του. Σε αυτό το τελευταίο αναφέρθηκε και  ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Σεζγκίν Τανρίκουλου ζητώντας να του απαντήσουν εάν θα αλλάξει και το όνομα του προεδρικού αεροσκάφους και από ΑΤΑ (αναφέρεται στο όνομα του Μουσταφά Κεμάλ) «γίνει κάτι άλλο». 

Η Τουρκία έχει στον κρατικό στόλο της ήδη τέσσερα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Ωστόσο η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, είχε επισημάνει πως κανένα από αυτά δεν μπορεί να κάνει απευθείας διεθνείς πτήσεις, ενώ το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να πετάει από την Άγκυρα στο Λος Άντζελες και την Αυστραλία χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr