29 Αύγουστος 2014, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Βάσεις 2014: Φοιτήτρια ετών 52, γιαγιά και αριστούχος

  • Βάσεις 2014: Φοιτήτρια ετών 52, γιαγιά και αριστούχος

Διαβάστε την ιστορία της Ελένης Μανετάκη που θα πηγαίνει στο αμφιθέατρο με το δίχρονο εγγονάκι της. 

Τελείωσε το Εσπερινό Λύκειο με 19,2 και έπειτα από προτροπή των καθηγητών της αποφάσισε να πάρει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για εκείνη στόχος ήταν απλώς ένα «χαρτί» και όχι μια θέση στα αμφιθέατρα. Άλλωστε είχαν περάσει 36 χρόνια από τότε που σταμάτησε το Λύκειο στη δεύτερη τάξη. 

Η Ελένη Μανετάκη από τα Χανιά στα 52 της, με 24ωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δουλειά σε φούρνο αλλά και τη φροντίδα της δίχρονης εγγονής της, είναι από χθες φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου επιβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά… 

Ο καημός του απολυτηρίου

«Πήγα στο Εσπερινό απλά και μόνο για να τελειώσω το Λύκειο. Το είχα μια ζωή καημό ότι σταμάτησα στη Β΄ Λυκείου. Ο στόχος μου δεν ήταν καθόλου να δώσω Πανελλήνιες, ήθελα απλά να περάσω το Λύκειο έστω και με 10. Αυτό έλεγα όταν πρωτοξεκίνησα, γιατί δεν ήξερα αν μετά από 36 χρόνια αποχής από τα θρανία θα μπορούσα να παρακολουθήσω τα μαθήματα.

»Στα 15 μου ήθελα να μπω στην ΑΣΟΕΕ γιατί μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά, τελικά τα έφερε έτσι η ζωή και παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχα παιδιά, πλέον έχω και μια εγγονούλα 2 χρόνων. Αποφάσισα λοιπόν τώρα που τακτοποίησα τα παιδιά μου να κάνω κάτι και για μένα. Δεν δίστασα καθόλου να μπω σε αυτή τη διαδικασία, κουράστηκα ναι, αλλά δεν δίστασα. Είπα ότι δεν έχω να χάσω τίποτα. Ήθελα να τελειώσω το Λύκειο και το έκανα, και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό και χωρίς φροντιστήριο».

Στο σχολείο δεν κρίνονται οι γνώσεις αλλά οι αντοχές των παιδιών

Μια τυπική ημέρα της Ελένης Μανετάκη ξεκινούσε στις 5:30 το πρωί στον φούρνο όπου εργάζεται. Φούρνιζε τυρόπιτες, σφολιάτες, πουλούσε ψωμί, και το μεσημέρι γυρνούσε στο σπίτι της για να αναλάβει το νοικοκυριό.

Το μεσημέρι είχε διάβασμα, αν και η βασική μελέτη γινόταν τα σαββατοκύριακα και οι πολλές επαναλήψεις τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή τις αργίες. Το απόγευμα ήταν η ώρα του σχολείου από το οποίο τελείωνε στις 11:30 το βράδυ. «Δεν σας κρύβω ότι ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ, όπως και όλοι οι υποψήφιοι, γιατί είναι δύσκολη η διαδικασία. Κατάλαβα καταρχήν τι περνούσαν τα παιδιά μου και κατάλαβα ότι το σύστημα αυτό είναι απάνθρωπο, είναι σαν να πηγαίνουν τα παιδιά στη σφαγή. Δεν κρίνονται οι γνώσεις τους, κρίνονται οι αντοχές τους», λέει. 

Και σημαιοφόρος 

Οι επιδόσεις της 52χρονης τις επέτρεψαν να γίνει ακόμα και σημαιοφόρος. Με προτροπή της λυκειάρχισσας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου κράτησε τη σημαία, και όπως λέει «ένιωσα πραγματικά μεγάλη τιμή». 

Για το σχολείο της η Ελένη Μανετάκη έχει να πει μόνο τα καλύτερα: «Το Εσπερινό Λύκειο, δίνει μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία σε όλους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, με ανθρώπους που είναι συνέχεια δίπλα στους μαθητές, υποστηρικτικοί, καθηγητές που πραγματικά δουλεύουν με όρεξη και μεράκι». 

Για το τέλος έχει μια συμβουλή σε όσους σταμάτησαν το σχολείο λόγω διαφόρων δυσκολιών και σήμερα μετανιώνουν γι’ αυτό: «Αυτό που έχω να πω είναι να μη σταματάει κανείς να κυνηγάει τα όνειρά του. Δεν ξέρει πόσο απλό είναι αυτό που του φαίνεται βουνό μόλις κάνει το πρώτο βήμα. Στα μάτια μου φάνταζε αδύνατο, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως το πιο δύσκολο ήταν να το πάρω απόφαση και να περάσω την αυλή του σχολείου. Από κει και μετά όλα κύλησαν μόνα τους. Ό,τι όνειρο έχει λοιπόν ο καθένας για τη ζωή του που δεν το έχει πραγματοποιήσει, απλά να το προσπαθήσει. Θα είναι πολύ κοντά στην επιτυχία», καταλήγει. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από cretalive.gr