31 Αύγουστος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

ΔΕΘ: οι εκθέσεις, οι συναυλίες και οι εκπλήξεις

  • ΔΕΘ: οι εκθέσεις, οι συναυλίες και οι εκπλήξεις

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε πριν επισκεφθείτε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Περισσότερους από 1000 εκθέτες ευελπιστεί η διοίκηση της ΔΕΘ ότι θα έχει εφέτος, κατά 20% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκθετών είναι ιδιώτες, καθώς ο δημόσιος τομέας ο οποίος κυριαρχούσε κατά το παρελθόν, εμφανίζεται και φέτος εξαιρετικά συρρικνωμένος. Στην διοργάνωση του 2014 συμμετέχουν με επιχειρήσεις-μέλη τους και τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς στο Εμποροβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό που συμμετείχαν και πέρυσι, προστέθηκε φέτος και το Επαγγελματικό, τα μέλη του οποίου καταλαμβάνουν δύο περίπτερα.

Στις είκοσι ανέρχονται οι ξένες συμμετοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι βαλκανικές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία. Η επιχειρηματικότητα αποτελεί και φέτος την αιχμή του δόρατος με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Το περίπτερο του CERN

Όσον αφορά την τεχνολογία η φετινή ατραξιόν είναι η παρουσία του CERN. Το διάσημο κέντρο πυρηνικών ερευνών θα βρίσκεται στη ΔΕΘ στο περίπτερο 14, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά ένα μικρό ομοίωμα του περίφημου επιταχυντή LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων). Η έκθεση του CERN που θα διαρκέσει ενάμιση μήνα θα είναι διαδοχική, ένας λαβύρινθος όπου θα παρουσιάζεται με τρόπο κατανοητό στον μη ειδικό το big bang. Η έκθεση θα είναι επίσης διαδραστική, με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα βοηθάει τον επισκέπτη να κατανοήσει τη δημιουργία του σύμπαντος.

Παρούσα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι η Google, ενώ στο περίπτερο 15 θα φιλοξενηθούν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.


Η πρόκληση της σοκολάτας

Μαζί με το πλούσιο καθημερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φιλοξενούνται στο πλαίσιο της διοργάνωσης και ορισμένες πολύ αξιόλογες και πρωτότυπες παράλληλες εκδηλώσεις.

Από αυτές, τους περισσότερους επισκέπτες αναμένεται να προσελκύσει το θεματικό πάρκο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», το οποίο θα παραμείνει στη ΔΕΘ για έξι μήνες. Στο συναρπαστικό ταξίδι τους στο μεγάλο αυτό θεματικό πάρκο οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα λαχταριστό μουσείο σοκολάτας με κακαόδεντρα, με διάφορα εκθέματα και υπερμεγέθη βιβλία-βιτρίνες, όπου παρουσιάζονται τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής της σοκολάτας.

Πέρα από το CERN και το θεματικό πάρκο της σοκολάτας στις παράλληλες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις και εκθέσεις.


Φθηνή τέχνη αλλά καθόλου φθηνιάρικη…
 
Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν περίπου 1.500 έργα τους. Η Cheap art είναι ένας θεσμός 20 ετών, στον οποίο παρουσιάζονται αυθεντικά έργα σύγχρονης τέχνης σε μικρά μεγέθη, στη λογική κάθε καλλιτέχνης σε στήλη, ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς διάκριση (από τελειόφοιτους φοιτητές Καλών Τεχνών μέχρι καταξιωμένους δημιουργούς) και με ενιαία τιμή για όλα τα έργα των καλλιτεχνών για το διάστημα της έκθεσης τα 70 ευρώ. Στόχος είναι η διασπορά αυθεντικών έργων τέχνης σε περισσότερο κόσμο.

Αφιέρωμα στην Ορθοδοξία

Το θεματικό αυτό αφιέρωμα, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά, θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 3 και στο επίκεντρό του θα βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων του οποίου θα μεταφερθεί για τις ανάγκες της ΔΕΘ στο εκθεσιακό κέντρο.
Θα εκτίθενται εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια, παλιά ευαγγέλια, αγιογραφημένα χειρόγραφα, εγκόλπια, σταυροί και πολλά άλλα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου.
Επιπλέον οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εργαστηρίων τις τεχνικές κατασκευής των προϊόντων των εκθετών.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στην ΔΕΘ

Η διοργάνωση παρουσιάζει και φέτος πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα, που θα κορυφωθεί με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Ο μοναδικός καλλιτέχνης θα κάνει συναυλία στο πλαίσιο της ΔΕΘ, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής του παρουσίας. Άλλοι τραγουδιστές που θα εμφανιστούν στην ΔΕΘ είναι οι Σάκης Ρουβάς, Δέσποινα Βανδή, Στέλιος Ρόκκος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μύρωνας Στρατής και Ισαΐας Ματιάμπα.

Παράλληλα θα τρέξει και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το MAD North Stage Festival. Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ θα εμφανίζονται καθημερινά, μεταξύ 7 μ.μ. - 9 μ.μ., δύο νεανικά συγκροτήματα στην υπαίθρια σκηνή. Φέτος θα έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα με τη θέσπιση δύο βραβείων, που αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα των 900 και 600 ευρώ.

Επιπλέον στο χώρο της ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν έκθεση συλλεκτικών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, ειδικό αφιέρωμα στα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις και ένα εντυπωσιακό εναέριο θέαμα με μηχανές και ακροβάτες.

Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές

Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η είσοδος θα κοστίζει 3 ευρώ για όλες τις ημέρες πλην της πρώτης Κυριακής (7 Σεπτεμβρίου) και του δεύτερου Σαββατοκύριακου (13 και 14 Σεπτεμβρίου), που θα κοστίζει 5 ευρώ. Θα υπάρχει και φέτος το οικογενειακό εισιτήριο των 10 ευρώ, ενώ 3 ευρώ εισιτήριο για όλες ανεξαιρέτως τις ημέρες θα πληρώνουν οι πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ.

Το ωράριο λειτουργίας της ΔΕΘ θα είναι: Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου από 12.30 μ. έως 10 μ.μ., την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, όπως και το δεύτερο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου από 10 π.μ. έως 10 μ.μ. και τις καθημερινές από 4 μ.μ. έως 10 μ.μ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr