27 Αύγουστος 2014, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από τις αλλαγές

  • ΕΝΦΙΑ: Χρήσιμος οδηγός για τον Σεπτέμβριο

Τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, οι εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και οι προϋποθέσεις που θέτει το οικονομικό επιτελείο.

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα περιλαμβάνει τροπολογία την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει αύριο Πέμπτη 28 Αυγούστου.
Όταν ολοκληρωθεί η κοστολόγηση του μέτρου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου σε νομοθετική ρύθμιση για παροχή έκπτωσης 20% - 30% στο φόρο που επιβαρύνει τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», για τεχνικούς λόγους ακόμη δεν μπορεί να κοστολογηθεί το μέτρο και γι’ αυτό δεν θα περιληφθεί στην τροπολογία της Πέμπτης.

Έκπτωση 50% ή πλήρης απαλλαγή

Μεγάλοι κερδισμένοι από το λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν παράλληλα και μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές. Αυτοί θα εξασφαλίσουν έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή, με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Ο νόμος σήμερα θέτει τρεις προϋποθέσεις για απαλλαγές και μειώσεις από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων: Έως 150 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας κτισμάτων και 9.000 εισόδημα με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας οδηγούν σε μείωση του φόρου 50%, εφόσον παράλληλα δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (επίσης με προσαύξηση 1.000 ευρώ) και κτίσματα επιφάνειας έως 150 τ.μ., προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Χωρίς ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη στο Μαξίμου, τόσο η προϋπόθεση της ασφαλιστικής όσο και της φορολογικής ενημερότητας διαγράφονται.
Πλην ειδικών περιπτώσεων δικαιούχων, όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση αναπήρων όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα τρέξει εκ νέου την εκκαθάριση και θα προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών.

Δεν χρειάζεται νέα υποβολή αιτήσεων

Όπως διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών θα προσδιορίζονται αυτόματα οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν θα απαιτείται, δηλαδή, η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. Επισήμαιναν δε ότι ο αυτόματος προσδιορισμός θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων των απαλλαγών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως, π.χ. στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις με πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Παράλληλα στην τροπολογία της Πέμπτης θα προβλέπεται για τα διατηρητέα - δεσμευμένα ακίνητα απλούστευση των διαδικασιών για τις εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές φόρου για τα δεσμευμένα.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσαν οι 6 δόσεις – Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr