26 Αύγουστος 2014, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσαν οι 6 δόσεις – Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου

  • Στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο τελικό πακέτο διορθώσεων. Αύριο οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Οι αναγκαίες τροπολογίες θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες. 

Με παρέμβαση… Μαξίμου διορθώνονται τελικά τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ λίγο πριν επιστρέψουν και οι τελευταίοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και προτού τα νοικοκυριά προσπαθήσουν να βάλουν μια τάξη στα οικονομικά του Σεπτεμβρίου. 

Τα απανωτά λάθη στον υπολογισμό, οι υπερβολικές χρεώσεις αλλά και οι αδικίες ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να επαναπροσδιορίσει τον φόρο και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Το τελικό «πακέτο διορθώσεων» κλείδωσε στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον υπουργό Οικονομικών ενώ οι αλλαγές θα περάσουν και από τη Βουλή για επικύρωση. 

Έξι από πέντε οι δόσεις, δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ η Κεφαλονιά 

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνονται τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για αύξηση των δόσεων οι οποίες από πέντε τελικά θα γίνουν έξι με τελικό ορίζοντα αποπληρωμής τον Φεβρουάριο του 2015. 

Σε πάνω από 400 περιοχές θα αλλάξουν οι τιμές προσδιορισμού της αξίας των ενός σχεδίου οικοπέδων αλλά και των ακινήτων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Για αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές αξίας γης. Εξαιρούνται εκείνες για τις οποίες ο φετινός προσδιορισμός ήταν χαμηλότερος. Αυτό που επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε κάθε περίπτωση ανάμεσα στις περσινές και τις φετινές τιμές θα επικρατήσει η χαμηλότερη. 

Ειδικά για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι κάτοικοι της να απαλλαγούν ολόκληρη τη χρονιά από τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης φόρο δεν θα πληρώσουν οι κάτοχοι ακίνητων τα οποία έχουν πλήρως αχρηστευτεί από παλαιότερους σεισμούς σε άλλες περιοχές.

Απλούστερες διαδικασίες για εκπτώσεις και απαλλαγές φόρου

Με νομοθετική παρέμβαση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα απλουστευθεί ο τρόπος με τον οποίο παίρνει κάποιος εκπτώσεις και απαλλαγές φόρου. Η βασική αλλαγή θα αφορά την κατάργηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Στις δε περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα απαιτούνται νέα πιστοποιητικά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποστέλλουν τα ήδη υπάρχοντα πιστοποιητικά στις εφορίες ηλεκτρονικά. 

Ακόμα θα απλουστευτούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος, λέει το υπουργείο, είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.

Πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου

Αμέσως μετά τη νομοθέτηση των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει φορολογούμενους και λογιστές για τα σφάλματα στον υπολογισμό του φόρου που έχουν γίνει κατά την υποβολή των δηλώσεων. Αυτό θα γίνει προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όσοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια στη χρέωση του φόρου. Ένα από τα πιο συχνά λάθη που έχουν γίνει στην υποβολή των δηλώσεων αφορά τα ημιτελή κτίσματα και ο επιμερισμός της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας. 

Και από πότε θα μπορούν να δουν οι φορολογούμενοι τις νέες χρεώσεις ή να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να πάρουν έκπτωση; Ζητούμενο είναι το σύστημα να ανοίξει και πάλι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ώστε να γίνουν οι τροποποιητικές δηλώσεις και η πρώτη δόση να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ