26 Αύγουστος 2014, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας στο στόχαστρο της εφορίας

  • Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας στο στόχαστρο της εφορίας

Οι αρχές θεωρούν ότι οι Έλληνες αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στη χώρα μας.

Στο μικροσκόπιο της αυστραλιανής εφορίας έχουν μπει οι ομογενείς, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα τα οποία αποκρύπτουν, όχι όμως απαραίτητα από δόλο.

Το Γραφείο Φορολόγησης Αυστραλίας (ΑΤΟ), αν και έχει δώσει στους Έλληνες της διασποράς χρονικό περιθώριο έως τις 9 Δεκεμβρίου 2014 για να δηλώσουν οικειοθελώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα, προκειμένου να μη θεωρηθούν φοροφυγάδες και άρα να πληρώσουν τσουχτερό πρόστιμο, παράλληλα έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα.

Όπως γράφουν αυστραλιανά και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, πολλοί Έλληνες ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως πρέπει να πληρώνουν φόρους στο αυστραλιανό κράτος για τα εισοδήματα που αποκτούν από περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαθέτουν στην Ελλάδα. 

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου, με την ΑΤΟ να έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά κι όποιον ζει στην Αυστραλία και έχει αυστραλιανή υπηκοότητα. 

Πρόθεση των αρχών είναι να εντοπίσουν εκείνους που έχουν επενδύσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες (off-shore), χρήματα και ομόλογα σε τράπεζες του εξωτερικού. Για αυτό και έχουν ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους Αυστραλούς πελάτες τους, κάτι που έγινε και με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμα, η Ελβετία αντιστέκεται και δεν είναι σαφές εάν τελικά θα υποχρεωθεί να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες Neos Kosmos, The Age