27 Αύγουστος 2014, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

ΔΕΘ: Τι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς, πού θα γίνουν οι διαδηλώσεις

  • ΔΕΘ: Τι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς, πού θα γίνουν οι διαδηλώσεις

Στο ίδιο σκηνικό αλλά με αισιόδοξα οράματα η φετινή ΔΕΘ. 

Σε ένα απολύτως προβλέψιμο σκηνικό, πολιτικοποίησης και συγκρουσιακής αντιπαράθεσης με αφορμή ένα οικονομικού χαρακτήρα γεγονός που απαιτεί ηρεμία, θα διεξαχθεί και η φετινή 79η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα επιλέγουν κάθε χρόνο τα εγκαίνια της ΔΕΘ για να εκδηλώσουν τις κάθε μορφής πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις τους, ρίχνοντας τη χαριστική βολή σ’ ένα θεσμό που η πολιτική βούληση όλων των κυβερνήσεων υπονόμευσε συνειδητά τα τελευταία αρκετά χρόνια. 

Μια Διεθνής Έκθεση με κύρος, εκτός κέντρου, είναι αδιανόητη για την ελληνική πολιτική αντίληψη. Το σύνθημα δόθηκε εδώ και χρόνια και όλοι έβαλαν το χεράκι τους για να παρουσιαστεί το σημερινό θλιβερό φαινόμενο ενός θεσμού που άλλοτε έδινε το στίγμα της οικονομίας στη χώρα.

Το επιχείρημα περί πρωτεύουσας που δεν μπορεί να στερείται μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων είναι για τους αφελείς, αφού και διεθνώς οι Εκθέσεις τέτοιου είδους, όπως ήταν η ΔΕΘ, διεξάγονται κατά κύριο λόγο έξω από τις πρωτεύουσες των χωρών.

Το θέμα της αντιστροφής της παρακμιακής πορείας του θεσμού είναι αποκλειστικά θέμα των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά η οξεία κοινωνική αντιπαράθεση τις ημέρες αυτές δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας υπάρχει και είναι οξύτατο, και η κοινωνική αντίδραση επιβεβλημένη. Ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει από την πόλη (οι διαδηλώσεις αρχίζουν μετά την τελετή των εγκαινίων και την αναχώρηση του πρωθυπουργού), είναι μάλλον άκαιρη. 

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να δώσει στους πολίτες έναν τόνο αισιοδοξίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ένα νέο κοινωνικό πακέτο μέτρων.

Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα θα υποσχεθεί η κυβέρνηση

Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους και διόρθωση άδικων μέτρων που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών ενδέχεται να είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο, μείωση της έκτακτης εισφοράς που κρατείται κάθε μήνα από μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση των φορολογικών συντελεστών, κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα, αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.


Από την περσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Συλλαλητήρια απόντος του πρωθυπουργού 

Τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα γίνουν στις 6 Σεπτεμβρίου και την ημέρα εκείνη η πόλη θα βρεθεί σε κλοιό διαδηλωτών. Στο κέντρο της πόλης προγραμματίζονται τρία συλλαλητήρια. Όπως όμως συνέβη και πέρυσι, την ώρα που θα αρχίζουν οι διαδηλώσεις, το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα έχει ήδη αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη. 

Το τελικό πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ θα κινηθεί στα περσινά πρότυπα. Ο πρωθυπουργός θα φτάσει δηλαδή στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου και θα μεταβεί απευθείας στο χώρο της Έκθεσης. Εκεί θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων, η οποία γίνεται στα γραφεία της διοίκησης, και θα έχει σύντομη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ. Ακολούθως θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του προς ένα σχετικά κλειστό ακροατήριο εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και φορέων της πόλης, και νωρίς το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρξει μια συνάντηση με τον Γιώργο Ορφανό στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων. Το ακριβές πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία στιγμή θα ξεκαθαρίσει και ποιοι από τους υπουργούς θα τον συνοδεύουν, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρίσκονται ως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα.


Από την περσινή συνέντυξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Για τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του η ανατροπή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κάτω από μια κοινωνική αντίδραση και όχι, τόσο, από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Θεσσσαλονίκη την ίδια ημέρα αλλά όχι τις ίδιες ώρες με τον Αντώνη Σαμαρά. Το Σάββατο θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενώ θα ανέβει και πάλι στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης.

Στη Θεσσαλονίκη και ο Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει και εκείνος το παρόν στην 79η ΔΕΘ αλλά μια ημέρα μετά τον πρωθυπουργό. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO. Αναμένεται, δε, να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου το στραγηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Την εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.   

Πού θα γίνουν οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές αυτήν τη φορά θα είναι διασπασμένοι. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 6:30 μμ στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς τη ΔΕΘ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, ενώ θα συμμετάσχουν και κόμματα. 

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 6:00 μμ, θα γίνει η συγκέντρωση την οποία διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ίδια ώρα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και αριστεριστές. Στη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ τα συνδικάτα προγραμματίζουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Στις διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος και αστυνομικοί.

 Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr