26 Αύγουστος 2014, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

ΕΝΦΙΑ και έλλειψη ρευστότητας μείζονα προβλήματα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

  • ΕΝΦΙΑ και έλλειψη ρευστότητας μείζονα προβλήματα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Κλιμακώνονται οι παρεμβάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της ΔΕΘ. 

Επιστολή με την οποία ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες που δέχθηκε από επιχειρήσεις-μέλη του.

Η ανάγκη να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Παπαδόπουλο να σημειώνει ότι η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, οδηγούν σε «στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Μείωση των εξαγωγών – Τι πρέπει να γίνει

Τέσσερις είναι οι πυλώνες για να μπουν και πάλι οι ελληνικές εξαγωγές σε ανοδική δυναμική τροχιά ανάπτυξης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την πτώση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας αγαθών με ρυθμό 4,6% το α΄ εξάμηνο του 2014.

Πρώτος πυλώνας είναι η διεύρυνση της υφιστάμενης εξαγωγικής βάσης επιχειρήσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων. 

Δεύτερος πυλώνας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων προϊόντων, και τρίτος η παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων – με έμφαση στα αγαθά για τα οποία υπάρχει διεθνώς αυξημένη ζήτηση. 

Τέταρτος πυλώνας είναι η διατήρηση παραδοσιακών αγορών αλλά και η στόχευση σε εναλλακτικές ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, με διασφάλιση προγραμμάτων προώθησης-προβολής, αλλά και προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων σε αυτές, με εντατικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό και διμερές επίπεδο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ