25 Αύγουστος 2014, 20:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Φωτιά στην Αρχαία Μεσσήνη: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

  • Φωτιά στην Αρχαία Μεσσήνη: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Μάχη με τις φλόγες από τη 1:00 μμ δίνουν οι πυροσβέστες. Οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά.

Τα χωριά Μαυρομάτι, Κροντήρες, Δανηλαίικα και Γκολέμη, όπου η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, εκκενώθηκαν προληπτικά πριν από λίγο. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και νωρίτερα πέρασε κυριολεκτικά ξυστά από το αρχαιολογικό μουσείο. Απομακρύνθηκε ωστόσο ο κίνδυνος για το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισας.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην περιοχή Ζερμπίσια, εννέα χλμ. από τον Μελιγαλά. Για την κατάσβεσή της μάχη δίνουν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο, υδροφόρες των δήμων και του στρατού, καθώς και εθελοντές πολίτες. Στο σημείο έχει φτάσει και συντονίζει την επιχείρηση ο υπαρχηγός Υποστήριξης της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφαλής, που κατάγεται, έχει υπηρετήσει και γνωρίζει καλά την περιοχή, ενώ προς τη Μεσσηνία κατευθύνεται και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Στην περιοχή για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 64 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ψεκαστικά PZL, δύο ελικόπτερα και 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς την περιοχή οδεύει η 6η ΕΜΑΚ από την Πάτρα.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Αρκαδική Πύλη έως το Νεοχώρι Ιθώμης, ενώ ο ουρανός στα δυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Επιπλέον, υπάρχει κινητοποίηση και έχουν σταλεί μηχανήματα από τις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Φωτιές στο Ραφτόπουλο Τριφυλίας και στην Παναγίτσα Αρκαδίας

Νέο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στις 5:00 μμ στη θέση Ασούταινα, κοντά στο Ραφτόπουλο Τριφυλίας. Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, καίει σε βουνοπλαγιά με πουρνάρια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παναγίτσα Αρκαδίας και καίει δασική έκταση. Μάχη να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο δίνουν δώδεκα πυροσβέστες με έξι οχήματα και ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη PZL.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς τα εναέρια μέσα θα πετούν μέχρι να πέσει η νύχτα και στη συνέχεια θα μείνουν μόνο τα επίγεια.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ