25 Αύγουστος 2014, 18:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αμφίπολη: Στον προθάλαμο του τάφου οι αρχαιολόγοι, μια ανάσα από το εσωτερικό (φωτογραφίες)

  • Αμφίπολη: Στον προθάλαμο του τάφου οι αρχαιολόγοι, μια ανάσα από το εσωτερικό (φωτογραφίες)

Αποκαλύφθηκε ολόκληρη η πρόσοψη με τις δυο Σφίγγες.

Μέρα με την ημέρα οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη προχωρούν όλο και περισσότερο μέσα στο ταφικό μνημείο της Αρχαίας Αμφίπολης. Πλέον, και με την αφαίρεση και άλλων λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου (κεντρική φωτογραφία).

«Αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π. Χ. αιώνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δε διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.


Με την αφαίρεση των χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση από ορθοστάτες σε όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.Επίσης στον προθάλαμο οι αρχαιολόγοι, σε απόσταση έξι μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου, ανακάλυψαν το άνω μέρος μαρμάρινου ενός διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.Στον διαφραγματικό αυτόν τοίχο αποκαλύπτεται επίσης μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο που φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.Η ομάδα της Περιστέρη πιστεύει ότι επί του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει και δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τις επόμενες ημέρες, και εφ’ όσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης, θα αφαιρεθούν τα χώματα που βρίσκονται πίσω από την πόρτα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr