25 Αύγουστος 2014, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Προσοχή: Αυτό το προφίλ στο Facebook ανήκει σε παιδόφιλους

  • Προσοχή: Αυτό το προφίλ στο Facebook ανήκει σε παιδόφιλους

Θύμα εκβίασης έπεσε 12χρονο κορίτσι που της υποσχέθηκαν καριέρα μοντέλου. Τους εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος και η εισαγγελία άσκησε διώξεις σε άτομα που βρίσκονται σε Πακιστάν και Φιλιππίνες. Σε εξέλιξη διεθνής αστυνομική έρευνα.

Ένα κορίτσι 12 ετών ήταν το θύμα εκβίασης με άσεμνες της φωτογραφίες που η ίδια έδωσε μέσω διαδικτύου σε άτομα που βρίσκονται σε Πακιστάν και Φιλιππίνες. Το περιστατικό έφτασε μέχρι τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία τη διερεύνησε και την έστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών που άσκησε διώξεις για παράβαση διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων.

Η υπόθεση

Η εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία ότι άγνωστοι προσέγγισαν μέσω Facebook τη 12χρονη με πρόσχημα ότι της προσφέρουν εργασία ως μοντέλο, εκ μέρους ενός διάσημου μουσικού συγκροτήματος.

Αρχικά κατάφεραν να της αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία και στη συνέχεια της ζήτησαν να δώσει συνέντευξη μέσω Skype, όπως και έγινε. Κατά τη διάρκεια της βιντεο-κλήσης ζητήθηκε από την ανήλικη να ποζάρει προκειμένου να τη «δοκιμάσουν» για την προσφερόμενη θέση.

Σε δεύτερη επικοινωνία που είχαν μαζί της την ενημέρωσαν ότι προσελήφθη και της πρότειναν να προχωρήσει περισσότερο και να ποζάρει και σε άσεμνες στάσεις. Στις αντιρρήσεις της 12χρονης οι δράστες απείλησαν την ίδια και την οικογένειά της ενώ την εκβίασαν με υποτιθέμενες ποινικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο προφίλ προερχόμενο από δήθεν πράκτορα ξένων μυστικών υπηρεσιών. 

Τα ηλεκτρονικά ίχνη που ταυτοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την οδήγησαν σε κατοίκους του Πακιστάν και των Φιλιππίνων. Από την Εισαγγελία σχηματίστηκε δικογραφία και η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Στη δημοσιότητα τα προφίλ

Με διάταξη των Εισαγγελέων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επίμαχων προφίλ στο Facebook και στο Skype, το URL και τα Skype names αντίστοιχα, καθώς και στιγμιαίες εκτυπώσεις του προφίλ στο Facebook συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί σε αυτό.Το προφίλ στο Facebook ονομάζεται «Gemma Styles» και είναι στη διεύθυνση www.facebook.com/GemStyles?fref=ts.

Το προφίλ στο Skype «One Direction» είναι στο όνομα «onedirectionuklive» και στο Skype «Jorn» στο όνομα «mrsorjorn».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr