25 Αύγουστος 2014, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Πότε βγαίνουν οι βάσεις για ΑΕΙ – ΤΕΙ. Πόσο ψηλά θα φτάσουν

  • Ανακοινώνονται σε λίγη ώρα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Την Πέμπτη αναμένεται να… κληρώσει για τους αποφοίτους των Λυκείων που διεκδίκησαν φέτος μια θέση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και φέτος αναμένεται να έχει εκπλήξεις αλλά και ανατροπές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων αναμένεται να έχουν άνοδο στις βάσεις τους. Ωστόσο το μεγάλο «μπαμ» αναμένεται να γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα. Η «χαλάρωση» των όρων στις μετεγγραφές φοιτητών αύξησε τη ζήτηση κατά συνέπεια και τις βάσεις εισαγωγής. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που επέλεξαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους ελπίζοντας σε μετεγγραφή.

Αυτό που αναμένουν – εκτός από τις βάσεις εισαγωγής – είναι η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο τόπος σπουδών σε περίπτωση που το πατρικό τους είναι μακριά και παιδί της ίδιας οικογένειας σπουδάζει σε τρίτη πόλη.  

Πώς θα κινηθούν τα επιστημονικά πεδία

Μείωση των βάσεων αναμένεται μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου παρά το γεγονός ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων υπήρξε αύξηση των αριστούχων.

Τα «20άρια» που έγραψαν οι μαθητές θα ανεβάσουν τις βάσεις στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα τις Νομικές και φιλολογικές. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στις σχολές των θετικών επιστημών, δηλαδή Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. «Ταβάνι» θα χτυπήσει και η Ιατρική με τη σχολή της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια από 18.916 μόρια πέρσι. 

Μικτή είναι η εικόνα που καταγράφεται στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων αναμένεται να έχουν άνοδο στη βάση τους ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις πολύ καλές επιδόσεις που υπήρξαν σε Μαθηματικά και Φυσική.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου. Οι υψηλόβαθμες σχολές θα ανεβάσουν τις βάσεις τους ενώ στις χαμηλόβαθμες να κινηθούν προς τα κάτω.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ