25 Αύγουστος 2014, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αντιρατσιστικό: Η ανάγκη… διαλόγου πάει πίσω την ψήφισή του

  • Αντιρατσιστικό: Η ανάγκη… διαλόγου πάει πίσω την ψήφισή του

Ανοιχτό στον διάλογο δηλώνει το υπουργείο δικαιοσύνης, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε να συζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αύριο υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να συζητείται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που πηγαινοέρχεται από συρτάρι σε συρτάρι σχεδόν έναν χρόνο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που θα λειτουργούσε και ως επίδειξη κυβερνητικής συνοχής, τελικά πήρε ακόμα μια παράταση διαλόγου έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε κυρίως η μη ένταξη της άρνησης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής στη λίστα με τα αδικήματα.

Η πρωτοβουλία για τη μετάθεση της εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ανήκει στον ίδιο τον Χαράλαμπο Αθανασίου που δήλωσε «έκτακτο κώλυμα».

«Διαρροές» από το υπουργείο

Παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά τις έντονες αντιδράσεις, έκριναν σκόπιμο να αναφέρουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «πριν εκφραστούν απόψεις και θέσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι σκόπιμο να μελετηθούν όλα τα άρθρα του με δέουσα προσοχή».

Σε κάθε περίπτωση έλεγαν ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι ανοιχτός στον διάλογο όχι μόνο μέχρι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή αλλά ακόμα και κατά την ημέρα συζήτησής του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το υπουργείο μελετά τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και αν χρειαστεί θα τις ενσωματώσει στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. 

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η –για μια ακόμα φορά- ελλιπής προετοιμασία της κυβέρνησης σε ένα νομοσχέδιο που χρονίζει για τόσο μακρύ διάστημα. Επίσης, από τη στιγμή που ο Χ. Αθανασίου είχε δεσμευτεί στη Βουλή για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, όπως αναφέρουν και οι 38 «γαλάζιοι» βουλευτές στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, γιατί θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το περιεχόμενό του, ειδικά σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα;

Ραχήλ Μακρή σε ποντιακό ακροατήριο

Τη δική της (καυστική) άποψη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή μιλώντας στην τελετή εγκαινίων  της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.

«Δεν πρέπει να αποδέχεστε φωνές στο ελληνικό Κοινοβούλιο που αρνούνται τη γενοκτονία των Ποντίων» είπε στους Ποντίους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση με αποδέκτες και… υπουργικά αυτιά. Και αυτό διότι στην ίδια εκδήλωση βρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr