24 Αύγουστος 2014, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Επίδομα 400 ευρώ από φθινόπωρο – Ποιοι δικαιούνται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

  • Επίδομα 400 ευρώ από φθινόπωρο – Ποιοι δικαιούνται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος πιλοτικά σε 13 δήμους. Από το 2015 σε ολόκληρη τη χώρα. 

Από 13 δήμους, δηλαδή από έναν δήμο κάθε περιφέρειας, θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος του ποσού αλλά και η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση η επιλογή των πρώτων «πιλοτικών» περιοχών θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα σε όλη την χώρα το 2015. 

Βασικό κριτήριο: οικογενειακή κατάσταση

Σε δημοσίευμά του το Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά και χωρίς άλλα εισοδήματα θα λάβει 400 ευρώ το μήνα και συνολικά 4.800 ευρώ τον χρόνο. 

Εάν πρόκειται για έναν μόνο δικαιούχο τότε το ποσό που θα καταβληθεί είναι στα 200 ευρώ το μήνα. Το ζευγάρι δικαιούται 300 ευρώ και 50 ευρώ επιπλέον θα δίνονται για κάθε ανήλικο παιδί. Για κάθε ενήλικο παιδί το ποσό ανεβαίνει στα 100 ευρώ. Επίσης θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια: έως 90.000 ευρώ με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί. Για την κινητή περιουσία τεκμήριο θεωρούνται οι 6.000 ευρώ. 

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση αναλυτικά

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θα πρέπει να μένει στον δήμο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα τα τελευταία δυο χρόνια σε μόνιμη βάση. 

Όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά είτε είναι ανήλικα είτε ενήλικα. Ένα ζευγάρι, για παράδειγμα, με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί και χωρίς άλλα εισοδήματα δικαιούται 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.400 ευρώ το χρόνο. Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί  και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300 ευρώ το μήνα.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το Έθνος της Κυριακής