24 Αύγουστος 2014, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Νέος Ποινικός Κώδικας: Φυλάκιση κατ’ οίκον, κοινωφελής εργασία

  • Νέος Ποινικός Κώδικας: Φυλάκιση κατ’ οίκον, κοινωφελής εργασία

Τι προτείνεται για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος.  

Ριζικές αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης  φέρνει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που εισηγείται στην κυβέρνηση η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής  ο κατ’ οίκον περιορισμός, η κοινωφελής εργασία και η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που προωθούνται. Επίσης, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα μεταξύ των νομικών και πολιτικών που δεν την επιθυμούν.

Ποινές από δήμαρχο έως πρωθυπουργό

Την δωροδοκία δημοσίων λειτουργών ο νέος Ποινικός Κώδικας θα την τιμωρεί με κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ, από δήμαρχο έως πρωθυπουργό. Παράλληλα καταργεί τον νόμο «περί καταχραστών του δημοσίου» και υιοθετεί διατάξεις  κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φτάνουν στα 20 έτη σε συνδυασμό με χρηματικές ποινές.

Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι που θα καταδικαστούν για δωροληψία αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ. 

Περισσότερες επιλογές για την τιμωρία των ενόχων

Προτείνεται επίσης  αφενός να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα, και αφετέρου να υιοθετηθούν περισσότερες επιλογές για την τιμωρία των ενόχων.

Μεταξύ των επιλογών αυτών είναι ο κατ' οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS. Εναλλακτικά, θα μπορεί ο δικαστής να προτείνει κοινωφελή εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετών. 

Για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα θα υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επιτήρησης. 

Όσοι καταδικαστούν για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων θα αντιμετωπίζουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Το Βήμα της Κυριακής