25 Αύγουστος 2014, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αυτό και αν είναι ποντιακό ράλι! (βίντεο)

  • Αυτό και αν είναι ποντιακό ράλι! (βίντεο)

Τον λένε Formulaz από τις λέξεις φόρμουλα και Λαζοί και είναι ο ετήσιος Αγώνας Ξύλινων Αυτοκινήτων. Δείτε φωτογραφίες και στιγμιότυπα από αυτό το μοναδικό ράλι. 

Φορούν τα κράνη τους. Μπαίνουν στο μονοθέσιό τους και παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης. Στόχος τους είναι φυσικά η νίκη. Αλλά και να περάσουν καλά. Κάπου εδώ όμως σταματούν οι όποιες ομοιότητες με τη Φόρμουλα 1.

Γιατί τα μονοθέσια που έτρεξαν στον 6ο Αγώνα Αυτοκινήτων στην κωμόπολη Άρδεσεν στον Εύξεινο Πόντο δεν χρειάστηκαν ούτε βενζίνη ούτε αλλαγή ελαστικών αφού ήταν… ξύλινα! Ο ιδιότυπος αυτός αγώνας ονομάζεται Formulaz σε μια παράφραση των λέξεων «φόρμουλα» και «Λαζοί». Οι Λαζοί, που δανείζουν το ένα συνθετικό της λέξης, είναι η πλειοψηφία των κατοίκων του Άρδεσεν του νομού Ριζαίου. Πρόκειται για ένα καυκασιανό φύλο που μιλά τα λαζικά, μια γλώσσα που ανήκει στην οικογένεια των γεωργιανών γλωσσών. 

Στην Formulaz όμως οι Λαζοί δεν έδωσαν μόνο το όνομα αλλά και τη στολή των «πιλότων»: εκτός από το κράνος όλοι φορούν κάλτσες από τρίχα κατσίκας. Απαραίτητο αξεσουάρ και τα μαύρα παπούτσια από καουτσούκ. 

Στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχαν συνολικά 64 οδηγοί από όλη την Τουρκία. Η πίστα που έχει διαμορφωθεί έχει μήκος 1.600 μέτρα και φυσικά είναι σε περιοχή με κατωφέρεια καθώς τα ξύλινα αυτοκίνητα δεν έχουν κινητήρα.

Η έκπληξη του φετινού αγώνα ήταν η παρουσία ενός αστεριού του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Κενάν Σοφουόγλου είναι πρωταθλητής στα Superbike (αγώνας μοτοσικλετών) και δεν αποδέχτηκε μόνο τη πρόσκληση να παραβρεθεί στον φετινό αγώνα αλλά έτρεξε και με ένα ξύλινο αυτοκίνητο. «Σε μια στιγμή νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους συμπληρώνοντας ότι είναι χαρούμενος που είναι ζωντανός!

Δείτε στιγμιότυπα από τον 6ο Αγώνα Ξύλινων Αυτοκινήτων 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr