23 Αύγουστος 2014, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Χώρα ηλικιωμένων η Ελλάδα-Άνω των 65 ετών, 2 στους 10 Έλληνες

  • Η τουρκική κυβέρνηση απαντά στους οίκους αξιολόγησης

Η Γηραιά Ήπειρος έχει και γερασμένους πολίτες!

Έναν πλανήτη γεμάτο ηλικιωμένους μας επιφυλάσσει το μέλλον, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s που «προαναγγέλει» ότι μέχρι το 2030 και σε περίπου 34 χώρες, ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του συνολικού πληθυσμού θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών!

Δεκατρείς από αυτές τις χώρες θα δουν την…προφητεία να πραγματοποιείται μέσα στην επόμενη 6ετία. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Γαλλία, η Σουηδία και με μικρή απόσταση ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και ο Καναδάς.

Η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα

Πραγματικά ως απογοητευτική εκτιμάται η κατάσταση στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το τμήμα του ελληνικού πληθυσμού άνω των 65 ετών είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο. Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα θα αυξηθει αριθμητικά τον επόμενο χρόνο, αγγίζοντας το 20,2%. Πέντε χρόνια αργότερα το ποσοστό θα έχει ανέβει περίπου 1%, ενώ 23,2% θα είναι γύρω στο 2020. Έως το 2030, ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα θα έχει φθάσει στο 24,8%, επισημαίνει η έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Προβλήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού θα αντιμετωπίσουν επίσης η Κίνα, η Κορέα και η Σιγκαπούρη. 

Εκτιμώντας την αυριανή δημογραφική εικόνα του πλανήτη, η Moody’s αναφέρει ότι πρέπει να αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Το εργατικό δυναμικό μειώνεται, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών έχουν πτωτική πορεία, ενώ σε λίγα χρόνια και οι παγκόσμιες επενδύσεις δεν θα είναι αρκετές.

Δείτε το διαδραστικό χάρτη εδώ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr