22 Αύγουστος 2014, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

ΕΝΦΙΑ: Σε 6 δόσεις η εξόφληση

  • ΕΝΦΙΑ: Στη Βουλή η πρώτη τροπολογία

Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής η 28η Φεβρουαρίου 2015. 

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με  βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το μεσημέρι τους βουλευτές της ΝΔ του Β΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το πρωί συζήτησε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ βελτιωτικές προτάσεις  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και το θέμα των δόσεων.

Μετά τη συνάντηση έγινε γνωστό πως οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι, και ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Αγώνας δρόμου για τα εκκαθαριστικά

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη.

Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μία προς μία τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες – δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, έτσι ώστε όλη η διαδικασία να γίνει μέσω ίντερνετ.

Όσον αφορά την πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,250 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά το σχεδιασμό του φόρου.

Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αναμένονται βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των αναξιοποίητων ακινήτων, τα οποία έως πέρσι απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΑ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr