22 Αύγουστος 2014, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ο ομογενής, πρώην ροκάς και νυν ιεραπόστολος, που πολεμά τον ιό Έμπολα

  • Ο ομογενής, πρώην ροκάς και νυν ιεραπόστολος, που πολεμά τον ιό Έμπολα

Η ιστορία ενός πρώην άθεου που σήμερα, αν και ο Έμπολα μαστίζει, αρνείται να αφήσει το ποίμνιό του στη Σιέρα Λεόνε.

Ο Themi Adams, Θεμιστολής Αδαμόπουλος στα ελληνικά, σήμερα βρίσκεται λίγο πριν από την 7η  δεκαετία της ζωής του. Είναι Ελληνοαυστραλός, ιεραπόστολος, ζει στην Σιέρα Λεόνε και αρνείται να την εγκαταλείψει παρά τις συστάσεις όλων εξαιτίας του ιού Έμπολα.

Μια φορά στη ζωή του ο «πατέρας Έμπολα», όπως τον αποκαλούν, παράτησε τα πάντα: στα 21 του όταν από σκληρός ροκάς αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών προς την ορθοδοξία.

Από τους The Flies στην ιεραποστολή

Στην εφηβεία του ήταν θαυμαστής των Beatles και των Rolling Stones. Αργότερα θα είναι ο ιδρυτής των The Flies και το 1965 θα μοιραστεί την ίδια σκηνή με τον Μικ Τζάγκερ όταν θα ανοίξει τη συναυλία των Rolling Stones στο Palais Theatre στην Μελβούρνη.


O Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος στα χρόνια των The Flies


Εκείνα τα χρόνια ο 68χρονος σήμερα ιεραπόστολος δήλωνε άθεος και μαρξιστής. Ο άνθρωπος που πέταξε την ηλεκτρική κιθάρα για να φορέσει το ράσο πριν από λίγο καιρό ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε αφιέρωμα του CNN για το φιλανθρωπικό του έργο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

«Δεν μπορώ να αφήσω το ποίμνιο μου, περίπου 2.000 πιστούς. Δεν μου επιτρέπει ο Χριστός ούτε η συνείδησή μου», δηλώνει αναφορικά με τις συστάσεις όλων να εγκαταλείψει τη Σιέρα Λεόνε που ζει υπό τον φόβο του Έμπολα.

«Γιατί τόσα χτυπήματα;»

Κανονικά τέτοια εποχή ο πατέρας Θεμιστοκλής θα βρισκόταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επισκεπτόμενος συγγενείς και φίλους. Φέτος αποφάσισε να παραμείνει στη Σιέρα Λεόνε παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τον θανατηφόρο ιό και προσευχόμενος για βοήθεια. «Δεν πρόκειται να φύγω, ακόμα και αν νοσήσω», δηλώνει κατηγορηματικά.

Μιλώντας στην αυστραλιανή εφημερίδα Νέος Κόσμος αναφέρει ότι πολλοί από τους κατοίκους έχουν διερωτηθεί «γιατί τόσα χτυπήματα». Σύμφωνα με τον πατέρα Θεμιστοκλή «ύστερα από δεκαετίες φτώχειας, διαφθοράς, πωρωμένων κυβερνήσεων, όταν ο τόπος και οι άνθρωποί του μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους, δέχονται το φοβερό χτύπημα του Έμπολα».

Για τον ίδιο η απάντηση βρίσκεται στην ιατροφαρμακευτική υποδομή όλων των αφρικανικών χωρών στις οποίες κάνει επέλαση ο ιός. Σημαντικός παράγοντας και η έλλειψη μόρφωσης των κατοίκων.

«Εδώ και τρεις μήνες τούς έλεγα ότι ο Έμπολα θα χτυπήσει άσχημα. Τους συνιστούσα να προσέχουν, να σταματήσουν να αγγίζουν τους άρρωστους, να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν γάντια και θεωρούσαν ότι ήμουν υπερβολικός. Με άκουγαν και γελούσαν», αναφέρει.

Αυτές οι απλές για τον δυτικό κόσμο, συμβουλές του έδωσαν και το παρατσούκλι «πατέρας Έμπολα».  «Οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και ζητούν διέξοδο. Όχι στους γιατρούς, αλλά στη μαύρη μαγεία. Βλέπουν τον γιατρό με τη μάσκα και τη σύριγγα και φοβούνται ότι θα τους δηλητηριάσει. Οπότε η διαφώτιση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», καταλήγει ο 68χρονος ιεραπόστολος.

Δείτε παλαιότερη συνέντευξη του Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου στην ΕΤ-3Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ