21 Αύγουστος 2014, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ελληνόπουλα από όλον τον κόσμο σε κατασκήνωση για τους αποδήμους

  • Ελληνόπουλα από όλον τον κόσμο σε κατασκήνωση για τους αποδήμους

Μετά από 5 χρόνια επαναλειτούργησαν οι κατασκηνώσεις στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας και υποδέχτηκαν δεκάδες παιδιά ομογενών από όλον τον κόσμο. 

Ένα χρόνο πριν είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του, ότι οι κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού (ΓΓΑΕ) στη Μαλεσίνα, που είχαν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, θα άνοιγαν ξανά σύντομα. Και το κέρδισε! 

Ο λόγος για τον ΥΦΥΠΕΞ, Άκη Γεροντόπουλο που φέτος κατάφερε να δει τις κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ να ανοίγουν ξανά μετά από πέντε χρόνια και να γεμίζουν με τις φωνές και τα γέλια 34 παιδιών από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά έφθασαν στην Ελλάδα με δικά τους έξοδα μετακίνησης, στις 7 Αυγούστου, και σήμερα πολλά από αυτά θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής στους τόπους διαμονής. 

Το φετινό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, ενώ κατά τη διάρκεια των 15 ημερών που έμειναν τα παιδιά εδώ, επισκέφθηκαν την ιερά Μονή Αγάθωνος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τις Θερμοπύλες, το Προσκύνημα Αγ. Πορφυρίου, την Ακρόπολη και το Μουσείο, ενώ παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων της Δόρας Στράτου και μια βραδιά βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.

«Η ομογένεια είναι το καλό μας πρόσωπο, οι δικοί μας άνθρωποι και εμείς εκείνο που οφείλουμε είναι να είμαστε πιο κοντά τους. Η έναρξη των προγραμμάτων είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα και μέσα στα προβλήματα προσπαθεί και αγκαλιάζει ξανά με τα προγράμματα φιλοξενίας τα παιδιά της ομογένειας και είναι κοντά τους» δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Εκτός από το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Μαλεσίνας, η ΓΓΑΕ υλοποίησε παράλληλα ακόμα δυο προγράμματα, ένα για εφήβους 15-17 ετών που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς και άλλους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και ένα για ομογενείς δασκάλους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι μετεκπαιδεύτηκαν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πρεσβειών για τα προγράμματα της ΓΓΑΕ ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. «Θα προχωρήσουμε και τα χειμερινά προγράμματα για παιδιά από το νότιο ημισφαίριο, ώστε να μπορέσουν να έρθουν και στη διάρκεια των δικών τους θερινών διακοπών» πρόσθεσε ο Άκης Γεροντόπουλος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ