21 Αύγουστος 2014, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον

  • Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον

Τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ειρήνη θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τις 20:45 απόψε το βράδυ έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του υπουργού Άμυνας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Ο Δ. Αβραμόπουλος έφτασε στην Ουάσινγκτον για την επίσημη επίσκεψή του τα ξημερώματα σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, δεδομένου του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δ. Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που κινούνται προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πιθανή η συζήτηση για αναβάθμιση σχέσεων στα αμυντικά

Δεν αποκλείεται επίσης να συζητηθούν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικαιροποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η μετασκευή και η αναβάθμιση του οποίου θα γίνει μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ευνόητο είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή «θα επιδιωχθεί το εύλογο μερίδιο της χώρας στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και διευκολύνσεων» ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόσθετες θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, για εφαρμογή και διάχυση της βιομηχανικής συμπαραγωγής, για μεταφορά τεχνογνωσίας, για δημιουργία κέντρων αριστείας, για έρευνα και οργάνωση και για δημιουργία κέντρων παροχής υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο, παρατηρούσαν οι ίδιες πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον συμπίπτει με την κινητοποίηση των ΗΠΑ που ζητούν συνεργασία από τους συμμάχους για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ και τη Συρία, με αφορμή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει από τζιχαντιστές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτο από προηγούμενη συνάντηση των δύο υπουργών, το 2013)