20 Αύγουστος 2014, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Φρίκη στον Βόλο: Ανήλικοι βιάζουν ανηλίκους μέσα σε κρατικό ίδρυμα

  • Φρίκη στον Βόλο: Ανήλικοι βιάζουν ανηλίκους μέσα σε κρατικό ίδρυμα

«Αν μιλήσεις θα σε σφάξουμε», είπαν οι δράστες στον φύλακα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων.

Μια απίστευτη ιστορία φρίκης και κακοποίησης σε ένα «αμαρτωλό» ίδρυμα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνει στο φως η εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου.

Δυο 15χρονοι που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στον Βόλο έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού από άλλους τρόφιμους. Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 15χρονοι σύρθηκαν με τη βία στις τουαλέτες και βιάστηκαν ομαδικά. Ο νυχτερινός φύλακας που δεν βρήκε τα αγόρια στους θαλάμους τους τα εντόπισε λίγο αργότερα κακοποιημένα στις τουαλέτες. Δέχτηκε όμως απειλές για τη ζωή του και προτίμησε να μην επέμβει.

«Αν μιλήσεις θα σε σφάξουμε», φέρεται να του είπαν οι δράστες οι οποίοι είναι επίσης ανήλικοι. Τελικά κάποιοι κατάφεραν να μιλήσουν και έτσι οι βιαστές οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου που τους άσκησε ποινική δίωξη για βιασμό και απειλή. Βέβαια, ο δρόμος μετά τους οδήγησε και πάλι πίσω στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων όπου συνεχίζουν να εκτίουν προγενέστερη ποινή!

Το «σωφρονιστικό» ίδρυμα

«Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου» αυτός είναι ο επίσημος του τίτλος και διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σκοπός του, θεωρητικά, είναι να παρέχει κοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε αγόρια ηλικίας 8 έως 18 ετών με αντικοινωνική συμπεριφορά ή με δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής. Οι 22 ανήλικοι που φιλοξενούνται σήμερα εκεί ζουν σε ένα ημιελεύθερο καθεστώς χωρίς να γίνεται διάκριση ανάλογα με το παράπτωμα του καθενός.     

«Απώτερος στόχος του είναι η κοινωνική τους ένταξη μέσω της παροχής σωστής παιδείας», λέει η επίσημη περιγραφή του ιδρύματος. Τα πράγματα όμως απέχουν πολύ από αυτό: η φύλαξη του ιδρύματος είναι ιδιαίτερα ελλιπής, ειδικά το βράδυ, ενώ διαρκή πονοκέφαλο προκαλούν σε αστυνομία και δικαστικές αρχές οι συνεχείς εξαφανίσεις των ανηλίκων και τώρα οι βιασμοί.

Πριν από έναν μήνα ένα 14χρονος Αλβανός, που είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια σε 6χρονο κορίτσι, κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν 16χρονο Ρομά και άλλους δυο νεαρούς ηλικίας 14 και 17 ετών. Ο εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου είχε ζητήσει τον εγκλεισμό του 16χρονου στη φυλακή ενώ οι άλλοι δυο ανήλικοι επέστρεψαν στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ταχυδρόμο Βόλου