20 Αύγουστος 2014, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Στον «πάγο» το εφάπαξ για 30.000 δικαιούχους

  • Αυξήσεις και στην εισφορά αλληλεγγύης

Αν πληρωθεί τώρα θα είναι πιθανώς μειωμένο κατά 50%, ενώ αν οι πληρωμές γίνουν σταδιακά άνθρωποι που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να περιμένουν τα χρήματά τους 2 με 4 χρόνια. 

Πάνω από 30.000 δικαιούχοι εφάπαξ από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα που βρίσκονται ήδη σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο, θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμη, έως ότου πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Ο λόγος που παγώνουν οι πληρωμές για όσους βγήκαν σε σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά είναι ο καθορισμός του συντελεστή βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος δεν είναι γνωστό ούτε το πότε θα δωθεί, ούτε και το πόσο θα είναι το εφάπαξ που θα αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, καθώς τα Ταμεία περιμένουν τον συντελεστή βιωσιμότητας και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους μαθηματικούς τύπους που έχουν ήδη.

Με βάση τους νέους μαθηματικούς τύπους υπάρχει το ενδεχόμενο τα εφάπαξ να υποστούν μειώσεις έως και 50%.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το σενάριο της καταβολής των εφάπαξ σε δόσεις, έτσι ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους δικαιούχους όμως σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους θα χρειαστεί να περάσουν από 2 ως και 4 χρόνια.

Σημειώνεται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου τα έσοδα επαρκούν για να πληρώνονται περίπου 6.000 με 7.000 εφάπαξ κάθε χρόνο προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείμματα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.