20 Αύγουστος 2014, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ροδακινοπαραγωγοί: Την Παρασκευή τα μέτρα στήριξης από την Ε.Ε.

  • Ροδακινοπαραγωγοί: Την Παρασκευή τα μέτρα στήριξης από την Ε.Ε.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης των ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το ρωσικό εμπάργκο.

Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ για όλες τις χώρες της Ε.Ε., ποσό που δεν καλύπτει το κόστος. 

Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών, συμφωνήθηκε η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών δωρεάν διανομής ποσοτήτων ροδακίνων και νεκταρινιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, Φιλανθρωπικά, Κοινωφελή Ιδρύματα, και Ιερές Μητροπόλεις.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η διαδικασία, όπως προβλέπεται και από την Ε.Ε., θα αποφέρει στους παραγωγούς μια αποζημίωση της τάξεως των 27 λεπτών το κιλό για τις ομάδες παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους καλλιεργητές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο πλαίσιο, πάντα, των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.
«Επί του θέματος αυτού η χώρα μας, η κυβέρνηση, θα κρατήσει σθεναρή στάση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Καρασμάνης.

Ζητούν δωρεάν διανομή χυμού ροδάκινου

Οι παραγωγοί ζητούν στη δωρεάν διανομή των ροδάκινων να συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου). Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, ζητώντας από το κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς που δίνει η Ε.Ε. να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί εκτιμούν ότι θα περιοριστεί η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς στις αποθήκες βρίσκονται αδιάθετοι περίπου 25.000 τόνοι ενώ στα δέντρα παραμένουν 13.000 τόνοι.
Την ίδια ώρα σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες εξήχθησαν πάνω από 4.000 τόνοι σε τιμές από 30-35 λεπτά το κιλό.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr