19 Αύγουστος 2014, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

ΕΟΠΥΥ: «Ταβάνι» στις διαγνωστικές εξετάσεις

  • ΕΟΠΥΥ: «Ταβάνι» στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ανά νομό και ανά πάροχο θα κατανέμεται πλέον ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Mε υπουργική απόφαση καθορίζεται όριο συνταγογράφησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο, όπως αναφέρεται, «τη διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Τα κριτήρια θα είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό-ανάγκες αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

«Έτσι φθάσαμε στα τεράστια ελλείμματα»

«Η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι «η εποχή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν. Η πρακτική αυτή», σημειώνει, «οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, μετά την ενοποίησή τους».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και την δικαιότερη κατανομή στους παρόχους.
Η απόφαση πάντως αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο που ήδη ένας στους δύο Έλληνες πληρώνει με δυσκολία τα σκευάσματα του κι ένας στους δέκα διακόπτει τη θεραπεία του λόγω έλλειψης χρημάτων…

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr