19 Αύγουστος 2014, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Απίθανη είδηση για τη φαλάκρα – Νεαροί μπορούν να βγάλουν μαλλιά (βίντεο)

  • Απίθανη είδηση για τη φαλάκρα – Νεαροί μπορούν να βγάλουν μαλλιά (βίντεο)

Επιστήμονες κατάφεραν να ανατρέψουν πλήρως την απώλεια μαλλιών! 

Σπουδαία νίκη κατά της γυροειδούς αλωπεκίας –ή αλλιώς της «φαλάκρας των νέων» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι δερματολόγοι, επειδή εμφανίζεται πριν την ηλικία των 30 ετών– κατάφεραν Αμερικανοί ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δίνοντας έτσι ελπίδες σε όσους πάσχουν από τη νόσο.

Χρησιμοποιώντας το φάρμακο Ruxolitinib, που χορηγείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του μυελού των οστών, οι επιστήμονες ανέτρεψαν ολοκληρωτικά την απώλεια μαλλιών σε τρεις ανθρώπους που πάσχουν από alopecia areata (γυροειδής αλωπεκία, δηλαδή κατά τόπους απώλεια μαλλιών), σε διάστημα πέντε μηνών. 

Προηγουμένως, όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine, είχαν εντοπίσει ομάδα κυττάρων που ενοχοποιούνται για την καταστροφή των θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον εντόπισαν και τον χημικό μηχανισμό που ενεργοποιεί την καταστροφή τους, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται «αναστολείς JAK» μπορεί να τον αδρανοποιούν. Ακολούθησαν αρκετές επιτυχημένες δοκιμές σε ποντίκια. 

Στο πλαίσιο της θεραπείας οι Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν τη δραστικότητα της ουσίας που έχει εγκριθεί για χρήση σε παθήσεις μυελού των οστών σε ΗΠΑ και ΕΕ, χορηγώντας δύο δόσεις ημερησίως. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δεν είναι αρκετά για να αρχίσει η ευρεία συνταγογράφηση του φαρμάκου σε ασθενείς με alopecia areata, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές. 

Δείτεο το βίντεο:

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από BBC, Πανεπιστήμιο Columbia