18 Αύγουστος 2014, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Έλληνας μετανάστης από… έρωτα έγινε υπερ-υπουργός στην Αυστραλία

  • Έλληνας μετανάστης από… έρωτα έγινε υπερ-υπουργός στην Αυστραλία

Η συναρπαστική ιστορία του Κώστα Βατσκαλή που στα 57 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Από την Κεφαλλονιά στην Ηλιούπολη της Αθήνας και από εκεί κατευθείαν σε υπουργική καρέκλα στην Αυστραλία. Ο λόγος για τον 57χρονο ομογενή πρώην υπουργό και βουλευτή, Κώστα Βατσκαλή που αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, επέλεξε να ζήσει στην Αυστραλία οδηγούμενος όχι από την ανέχεια ή την ανεργία αλλά από έρωτα για την πρώτη σύζυγό του, Λίντα Κότον.

Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Πυρσογιάννη των Ιωαννίνων, ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και πήγε να εργαστεί στην Κεφαλλονιά, την περίοδο της ανοικοδόμησής της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Μετανάστης από έρωτα

Ο ομογενής πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου έζησε έως το 1983. Σε ηλικία 27 ετών ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Αυστραλή σύζυγό του. Μετανάστευσε στο Περθ όπου σπούδασε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του τοπικού Πανεπιστημίου. Πέντε χρόνια αργότερα η σύζυγός του πέθανε ξαφνικά. Γνώρισε και παντρεύτηκε αργότερα τη Μάργκαρετ, με την οποία εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και στη συνέχεια στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας. Στο Ντάργουϊν έγινε διευθυντής στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

«Παράλληλα ασχολήθηκα ενεργά με την ελληνική παροικία» είχε πει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του. «Για χρόνια έκανα ραδιοφωνικές εκπομπές στην ελληνική γλώσσα». Παράλληλα εργάστηκε και ως δάσκαλος ελληνικών.

Υπουργός με την πρώτη!

Το μικρόβιο της πολιτικής τον οδήγησε ήδη από το 1986 να εμπλακεί με το Εργατικό Κόμμα στο Περθ, ενώ όταν πήγε στο Ντάργουϊν ίδρυσε το Ελληνόφωνο Τμήμα του Εργατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του συνέβαλε στη δημιουργία Τμήματος Ελληνικών στο Ντάργουϊν σε πανεπιστημιακό επίπεδο. 

Όταν τον ρωτούν εάν περίμενε ποτέ η ζωή του να πάρει αυτή την πορεία, απαντά «Όχι βέβαια!» και επισημαίνει ότι μία εβδομάδα μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο, πριν από 13 χρόνια, έγινε υπουργός. 

Ο Κώστας Βατσκαλής, έγινε υπερ-υπουργός παίρνοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Βόρειας Επικράτειας!

Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, ο 57χρονος Κον -όπως τον γνωρίζουν όλοι στο Ντάργουϊν- είπε: «νομίζω πως ότι ήταν να προσφέρω στην πολιτική, το πρόσφερα. Ήρθε η ώρα να πω αντίο και αφήσω νέο αίμα να μπει στην πολιτική της Βόρειας Επικράτειας». Και εξομολογήθηκε: «δεν είδα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν. Εάν συγκρίνεις τη ζωή μου ως δημοσίου υπαλλήλου και τη ζωή μου ως πολιτικού, θα επέλεγα το πρώτο κομμάτι της… να δουλεύω 8-4, να έχω έξι εβδομάδες διακοπές, να μην κάνω υπερωρίες και να μην εργάζομαι Σαββατοκύριακα».


Όταν ο Κον συνάντησε τον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος την Αυστραλία πριν από χρόνια, συναντήθηκε με τον Βατσκαλή, όταν ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός και ο δεύτερος υπουργός. Ήταν ο πρώτος υπουργός που συνάντησε και το σχόλιο που έκανε ο Τούρκος λέει πολλά: «Μα και εδώ Έλληνας;». 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ