18 Αύγουστος 2014, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

125 εκ. ευρώ θα δώσει η ΕΕ στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών

  • 125 εκ. ευρώ θα δώσει η ΕΕ στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών

Αβέβαιον αν καλύπτονται οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί. 

Την αποδέσμευση 125 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών που πλήττεται από το εμπάργκο το οποίο επέβαλε για ένα χρόνο η Ρωσία στα δυτικά προϊόντα διατροφής.

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς τίθενται σε ισχύ από σήμερα και αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Αυγή, στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, που αφορούν τους Έλληνες παραγωγούς, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. «Οι αποζημιώσεις θα αφορούν φρούτα και λαχανικά που “δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα”.  Συνεπώς, η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και “μπλοκαριστεί” από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών» αναφέρει η Αυγή

Η αποζημίωση αφορά τόσο παραγωγούς που είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς όσο και μη οργανωμένους παραγωγούς.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκ. ευρώ», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Για τις 5 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, για να εξεταστούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr