18 Αύγουστος 2014, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

38 αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα σε 40 μέρες

  • 38 αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα σε 40 μέρες

Από την αρχή του 2014 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να προλάβει 159 προθέσεις αυτοκτονίας ατόμων μέσω διαδικτύου.

Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 38 απετράπησαν το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014. Η συγκεκριμένη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργεί καθημερινά, επί 24ώρου βάσεως, ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών, η Δίωξη επικοινώνησε με τους διαχειριστές του εκάστοτε ιστότοπου όπου πραγματοποιούνταν η επίμαχη ανάρτηση.

Ύστερα από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών κάθε περίπτωσης ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του εκάστοτε κατόχου της επίμαχης σύνδεσης του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων εντοπίστηκαν τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού.

Μεταφορά σε νοσοκομεία

Σε δεκαπέντε περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εμπλεκόμενων ατόμων σε εφημερεύουσες ψυχιατρικές κλινικές, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις τον τελευταίο μήνα, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή των ατόμων σε αυτές για νοσηλεία.
Σε τέσσερις περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο επειδή είχαν πάρει χάπια. Σε δεκατέσσερις περιπτώσεις προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).

Για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 210-6476464, ή στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr.
Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (application) «Cyberkid».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr