18 Αύγουστος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Γλυτώνουν την προσωποκράτηση οι μεγαλοοφειλέτες;

  • Καταργείται το Αυτόφωρο για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ

Τέλος το Αυτόφωρο για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία. Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους, έχει επισημάνει ήδη η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μελετώνται μια σειρά από αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι φοροοφειλέτες να μη θεωρούνται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο.

Με την ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην εφορία.

Το ερώτημα είναι αν μαζί με εκείνους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία ευνοηθούν και μεγαλοοφειλέτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr