15 Αύγουστος 2014, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα

  • Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι προσκυνητές που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμήσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας).

Το μήνυμα του Πατριάρχη

«Για τους χριστιανούς, η Μονή Σουμελά δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Για αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Για αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.

Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες.

«Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών» είπε και απηύθυνε έκκληση  προς όσους μιλούν εν ονόματι της θρησκείας «να μην καταστρέψουμε τον κόσμο μας και αυτή τη γεωγραφία».

Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία έγινε για πέμπτη συνεχή χρονιά στον αύλειο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr