13 Αύγουστος 2014, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Αγωνία στην Αμφίπολη: Ο τάφος και η σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο

  • Αγωνία στην Αμφίπολη: Ο τάφος και η σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο

«Σφίγγα» οι αρχαιολόγοι για τη μεγάλη ανακάλυψη. Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα  και όλα τα φώτα αρχίζουν και στρέφονται προς την Ελλάδα, την αρχαία Αμφίπολη και τον λόφο Καστά. Το… βασιλικό μυστικό που επί χιλιετίες είναι κρυμμένο στο ταφικό μνημείο που έρχεται σιγά-σιγά στο φως έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο.

Η χθεσινή επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φυλάσσουν την ανασκαφή αλλά και η απροθυμία των υπευθύνων αρχαιολόγων να αποκαλύψουν οποιαδήποτε περαιτέρω λεπτομέρεια έχουν εξάψει τη φαντασία για το ποιος (ή ποια) μπορεί τελικά να είναι ο τελευταίος κάτοικος στον μεγαλοπρεπή Τύμβο.


Ο πρωθυπουργός μπροστά στην είσοδο του τάφου

Το απίθανο σενάριο

Τον Μάρτιο, κατά την 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, η  προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είχε ανακοινώσει ότι ο ταφικός περίβολος που είχε βρεθεί χρονολογείται μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, κάπου ανάμεσα στο 325 και 300 π.Χ.
 
Οι μεγάλες διαστάσεις του ταφικού μνημείου που ανακαλύφθηκε, οι δυο ολόγλυφες Σφίγγες που ήταν τοποθετημένες στην είσοδό του αλλά και η επιβεβαίωση –βάσει των ευρημάτων– ότι ο πέντε μέτρων Λέων της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τάφου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εδώ ήταν θαμμένο κάποιο σημαντικό πρόσωπο.

Πέρσι τέτοια εποχή η πορεία των ανασκαφών είχε κάνει πολλούς να μιλούν για την πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, ακόμα κι αν η μητέρα του μεγάλου στρατηλάτη, Ολυμπία, είχε καταφέρει να κλέψει το σώμα του γιου της, θεωρείται αδύνατο να επέλεγε την Αμφίπολη ως τόπο ταφής. Και αυτό διότι την εποχή εκείνη ήταν η έδρα του Κάσσανδρου, του άνδρα που διέταξε τη θανάτωση της νόμιμης συζύγου και του γιου του Αλέξανδρου.

Ανήκει στη σύζυγο ή τον γιο του Μεγαλέξανδρου;

Μία από τις υποθέσεις που γίνονται είναι ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη, τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θανατώθηκε το 311 π.Χ. από τον Κάσσανδρο μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄, τον νόμιμο κληρονόμο της τεράστιας αυτοκρατορίας.

Το «αδύναμο» σημείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι την εποχή εκείνη ήταν εξαιρετικά σπάνιο, έως αδύνατο, μια γυναίκα να τύχει τέτοιας τιμής μετά θάνατον. Ακόμα και αν πρόκειται για τη χήρα ενός βασιλιά, ο μεγαλοπρεπής τάφος και το λιοντάρι στην κορυφή του δεν ταιριάζουν στο γυναικείο φύλο.


Ο Λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν στη κορυφή του ταφικού μνημείου

Από την άλλη, εάν στην αρχαία Αμφίπολη βρίσκεται θαμμένος ο γιος του Αλέξανδρου θα δικαιολογούνταν η ύπαρξη του λιονταριού. Το σενάριο αυτό για τον «μικρό Αλέξανδρο» ήταν και ο βασικός λόγος που ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης ξεκίνησε το 1964 τις ανασκαφές στον λόφο Καστά.

Λέγεται ότι η ανασκαφή Λαζαρίδη στην Αμφίπολη ήταν το αντίπαλον δέος της ανασκαφής Ανδρόνικου στη Βεργίνα. Ο μεγάλος αρχαιολόγος ωστόσο ανακάλυψε αρκετούς τάφους, όχι όμως εκείνον που ήλπιζε. Είναι δυνατόν όμως ο γιος του Αλέξανδρου να είχε ταφεί μακριά από τη Βεργίνα; Αυτό ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό στην έρευνα του Λαζαρίδη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον επιφανή. Ένας στρατηγός ή κάποιος ναύαρχος που ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που άξιζε τέτοια τιμή. Για παράδειγμα ο Νέαρχος, ο επικεφαλής του στόλου, θεωρείται ένας καλός «υποψήφιος». Η  σχέση του με την Αμφίπολη είναι ότι είχε ζήσει ως εξόριστος εκεί προτού τον αποκαταστήσει ο Αλέξανδρος και του δώσει τη θέση του διοικητή της Λυκίας στη Μικρά Ασία.   

Όλα τα σενάρια, πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν όταν οι αρχαιολόγοι καταφέρουν και μπουν μέσα στον τάφο. Σημαντικό θεωρείται να μην έχει συληθεί ώστε τα ευρήματα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ανεκτίμητα, να μπορέσουν να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία για το ποιος ήταν θαμμένος στο λόφο Καστά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σαμαράς στην Αμφίπολη – Μίλησε για «εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα»