12 Αύγουστος 2014, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Ο καύσωνας και οδηγίες για το πώς θα επιβιώσετε

  • Ο καύσωνας και οδηγίες για το πώς θα επιβιώσετε

Σε ετοιμότητα έθεσε το υπουργείο Υγείας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει τις επόμενες ημέρες να αποφεύγομε την έκθεση στο ηλιακό φως, να κινούμαστε και να παραμένουμε μόνο σε σκιερά και δροσερά μέρη, να φοράμε κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, να καλύπτουμε το κεφάλι με καπέλο, ομπρέλα κλπ. Και να αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία.

Να πίνουμε πολλά νερά

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στη διατροφή μας με την πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, και ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Συνιστάται ακόμη να κάνουμε συχνά ντους και τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
•    Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
•    Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
•    Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει τα άτομα αυτά να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr