12 Αύγουστος 2014, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Ο Σαμαράς στην Αμφίπολη – Μίλησε για «εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα»

  • Ο Σαμαράς στην Αμφίπολη – Μίλησε για «εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα»

Την αρχαιολογική ανασκαφή συνεχίζει να φυλά ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Στην αρχαία Αμφίπολη και στον μνημειακό Τύμβο του λόφου Καστά βρέθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα. Τον Αντώνη Σαμαρά ξενάγησε στην ανασκαφή η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εδώ και καιρό ενήμερο για τις έρευνες στην Αμφίπολη και για το σημαντικό εύρημα που ετοιμάζεται να έρθει στο φως. Μέχρι στιγμής το μνημείο που έχει βρεθεί φέρει μοναδικά χαρακτηριστικά: πρόκειται για έναν περίβολο, σχεδόν τέλειο κύκλο, σμιλεμένο σε μάρμαρο Θάσου, με περιφέρεια 497 μέτρα. Ο δρόμος, πλάτους 4,5 μέτρων, που ανακαλύφθηκε οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περιβόλου. Οι αρχαιολόγοι πλέον συμφωνούν ότι το Λιοντάρι της Αμφίπολης που έχει ύψος πάνω από 5 μέτρα θα πρέπει να βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου.


Ο περίβολος του ταφικού μνημείου (φωτογραφία: archaiologia.gr)

Μοναδικό ταφικό μνημείο του 4ου αι. π.Χ.

«Οι δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε είναι εκεί σαν να φυλάσσουν – και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου», ανέφερε ο πρωθυπουργός διά στόματος του οποίου επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την πρόοδο των ανασκαφών. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η επικεφαλής αρχαιολόγος είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. 

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει τώρα η αρχαιολογική κοινότητα αφορά στη ταυτότητα του νεκρού. «Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Αμφίπολη: Βασιλικό μυστικό κρύβει ο αρχαίος τάφος