12 Αύγουστος 2014, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

ΕΝΦΙΑ: Μπλοκάρει φορολογική ενημερότητα και επιστροφή φόρου

  • Ποιοι φόροι πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους

Συνεχίζεται το αλαλούμ στις εφορίες – Πού μπορούν να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους φορολογούμενους που βλέπουν ότι ο νέος φόρος ακινήτων που ακούει στο όνομα ΕΝΦΙΑ έρχεται να δυσκολέψει και πάλι τη ζωή τους.

Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους έχουν εκδοθεί εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου κατά περίσταση διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα. Ο λόγος; Το Taxis απορρίπτει την έκδοση εφόσον τα εκκαθαριστικά είναι σε εκκρεμότητα. Δεν έχει σημασία εάν οι οφειλές προς την εφορία δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Αρκεί που υπάρχουν οφειλές.

Με λίγα λόγια: αν κάποιος χρωστάει ένα ποσό στην εφορία, έστω και με ημερομηνία πληρωμής το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν επιχείρηση καθώς το Taxis τους στέλνει στα… γκισέ της εφορίας.

Μόνο σε ΔΟΥ ή ΚΕΠ

Θεωρητικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να είχε φτιάξει ήδη μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι με βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούσαν να εκδίδουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα.

Τώρα εφόσον η εφαρμογή δεν υπάρχει θα πρέπει να απευθύνονται για ενημερότητα μηνιαίας ισχύος στη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται. Αν η τοπική εφορία έχει κλείσει τότε θα μπορούν να ζητούν την ενημερότητα μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων ή μέσω των ΚΕΠ.

Υποχρεωτική εξόφληση ΕΝΦΙΑ στις πωλήσεις ακινήτων

Τα πράγματα περιπλέκονται αν ο φορολογούμενος θέλει να αποδείξει ότι είναι φορολογικά εντάξει με σκοπό τη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο. Αν οι οφειλές του είναι πάνω από 30 ευρώ θα διαπιστώσει ότι στο αποδεικτικό ενημερότητας θα αναγράφεται και ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) ή  οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί.

Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από το τίμημα της πώλησης πρώτα θα εξοφληθούν οι βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία και μετά ό,τι περισσέψει θα καταλήξει στην τσέπη του πωλητή!

Έχεις ΕΝΦΙΑ; Δεν έχεις επιστροφή

Τα νέα είναι άσχημα και για όσους φορολογούμενους δικαιούνται επιστροφή φόρου. Αυτό που θα διαπιστώσουν είναι ότι αν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουν προκειμένου να πάρουν λεφτά από την εφορία.

Όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό που παγίως ισχύει είναι ότι καμία επιστροφή φόρου δεν πραγματοποιείται όταν υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή έστω και αν η ημερομηνία εξόφλησής της δεν έχει παρέλθει.

Στην ουσία η επιστροφή θα παγώσει, θα γίνει αυτόματος συμψηφισμός με την οφειλή και μετά… αν περισσέψει κάτι ο φορολογούμενος θα πάρει πίσω χρήματα από την εφορία. Πρακτικά δηλαδή, ο φορολογούμενος που έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πληρώσει με δόσεις, εκείνος που έχει πιστωτικό όμως θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Τα Νέα