12 Αύγουστος 2014, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Ο Σύλλογος Μεσαίου «Ο Πόντος» γιόρτασε τα 33 χρόνια από την ίδρυσή του. (φωτογραφίες)

  • Ο Σύλλογος Μεσαίου «Ο Πόντος» γιόρτασε τα 33 χρόνια από την ίδρυσή του. (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πάρα πολύ κόσμο, το 32ο επταήμερο πολιτιστικών, ποντιακών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσαλονίκης «Ο Πόντος», από 31 Ιουλίου  έως 6 Αυγούστου 2014, με την ευκαιρία της γιορτής της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος και τη συμπλήρωση των 33 χρόνων από την ίδρυσή του.


Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα των: Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρονερίου  «Οι Έλλενοι», Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής, Κίνησης Νέων Μελισσοχωρίου, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας, Χορευτικού Ομίλου Θεσ/νίκης, Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, του χορευτικού συγκροτήματος από το Δήμο Veligrand της Βουλγαρίας και τα τρία χορευτικά συγκροτήματα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου «Ο Πόντος».   

Πραγματοποιήθηκε δίωρο αφιέρωμα στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη του Λαϊκού τραγουδιού Άκη Πάνου από το λαϊκό συγκρότημα «Μακεδόνες».


Οι αποστολή από την Βουλγαρία

Ποντιακή βραδιά με τους τραγουδιστές: Γιάννη Γαβριηλίδη, Ιωάννη Χριστοδουλίδη, Πόλυ Παυλίδη, Χαράλαμπο Παυλίδη, Ανέστη Ανδρεάδη, Ραφαήλ Αμανατίδη και Φίλιππο Ανανικίδη. Στη λύρα ήταν: Ευκλείδης Παυλίδης, Άλκης Μαυροκεφαλίδης, Θεόδωρος Σαχπικίδης,  Παύλος Θ. Αμανατίδης και Γεώργιος Σ. Φωτιάδης. Στο νταούλι και τα ντραμς ο Γεώργιος Π. Αμανατίδης και στο αρμόνιο ο Γεώργιος Θ. Αμανατίδης. Παρουσίαση ποντιακής μουσικής από το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας του συλλόγου.

Προσφέρθηκαν παραδοσιακά ποντιακά φαγητά, έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μικρών και μεγάλων της  «Αστραπής» Μεσαίου για το κύπελλο Αναστάσιος Μαρμαρίδης. Στους μεγάλους το κύπελλο  το  κέρδισαν οι νέοι της Αστραπής Μεσαίου με σκορ 8-4 και στους μικρούς η ομάδα των αγοριών με σκορ 8-3.


Επίσης πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση με το έργο «Ο θάνατος σου η ζωή μου» από το θεατρικό τμήμα του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ακόμα έγιναν παιδικές εκδηλώσεις, από το παιδικό θεατρικό τμήμα του συλλόγου με το έργο «Περπατώ εις το δάσος», από τον κουκλοθίασο ΝΙΣΤΑ με το έργο «Οι γείτονες», παιχνίδια από τον κλόουν Τιραμόλα και τέλος αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, ποδηλατοδρομία και μικρό μαραθώνιο.


Την παραμονή έγινε μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ για προσκύνημα τριών ημερών στην εκκλησία Αναλήψεως Του Σωτήρος, εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, με την παρουσία πολλών ιερέων της γύρω περιοχής, μέσα στο χωριό, κατόπιν χόρεψε το μικρό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου στον αυλόγυρο της εκκλησίας.


Την ημέρα της γιορτής το πρωί έγινε η Θεία Λειτουργία και το βράδυ 7:00 μ.μ Μέγας Παρακλητικός Εσπερινός με την παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου. Το βράδυ  οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Σε όλους τους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και συλλόγους), δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους Μεσιώτες που εργάζονται και κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό.