11 Αύγουστος 2014, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Αμφίπολη: Βασιλικό μυστικό κρύβει ο αρχαίος τάφος

  • Αμφίπολη: Βασιλικό μυστικό κρύβει ο αρχαίος τάφος

Μεγάλη ανακάλυψη που ίσως συνδέεται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Δύο μαρμάρινες σφίγγες που βρέθηκαν προχθές και ένας ταφικός περίβολος μοναδικός στον κόσμο φαίνεται ότι είναι οι «κλειδοκράτορες» ενός μακεδονικού μυστικού με… βασιλικές διαστάσεις!

Τα τελευταία δύο χρόνια ο λόφος Καστά στην αρχαία Αμφίπολη έχει συγκεντρώσει πάνω του το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής κοινότητας. Ο λόγος είναι απλός, καθώς όσο προχωρούσε η αρχαιολογική σκαπάνη τόσο ισχυροποιούνταν οι ενδείξεις ότι μια μεγάλη ανακάλυψη θα έρθει σύντομα στο φως. Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να τραβήξουν τις υποθέσεις στα άκρα και να ισχυριστούν ότι ίσως βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  

Τα μέχρι τώρα ευρήματα, που όσο περνάει ο καιρός ισχυροποιούν την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα βασιλικό ταφικό μνημείο, είναι τόσο ο ταφικός περίβολος που αγγίζει τα 500 περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, όσο και δυο αγάλματα σφίγγας που ανακαλύφθηκαν.

Ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου

Τον Ιούνιο οι έρευνες που είχαν σταματήσει λόγω της χειμερινής περιόδου ξεκίνησαν και πάλι με τη «βοήθεια» και των 100.000 ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εργασίες αποχωμάτωσης του τύμβου που οδήγησαν στην ανακάλυψη της εισόδου του τάφου και των δυο αγαλμάτων σήμαναν συναγερμό.

Τα τελευταία 24ωρα εκτός από αρχαιολόγους ο λόφος Καστά γέμισε και αστυνομικούς, που έχουν αναλάβει χρέη φύλαξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες κρατώντας ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι διερευνούν το καλύτερο σημείο για να μπουν μέσα στον τάφο ώστε η κτιστή κατασκευή που είναι σκεπασμένη από τόνους χώμα να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι.
 
Από τη μεριά της, η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τηρεί σιγή ιχθύος. Τον Μάρτιο, κατά την 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη,  η Κατερίνα Περιστέρη είχε ανακοινώσει ότι ο ταφικός περίβολος που είχε βρεθεί χρονολογείται μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, κάπου ανάμεσα στο 325 και 300 π.Χ.

Όπως είχε επισημάνει η ίδια, την περίοδο εκείνη στρατηγοί και ναύαρχοι του μεγάλου στρατηλάτη σχετίζονται με τη περιοχή. Αρχιτέκτονας του μεγάλου ταφικού μνημείου θεωρείται ο Δεινοκράτης, στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου, καθώς στον περίβολο βρέθηκε η υπογραφή του. Το μνημείο έχει οικοδομηθεί από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη με ειδικά πλοιάρια. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο ένα μεγάλο μέρος ξηλώθηκε και τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη χάθηκαν. Έρευνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή εντόπισαν μάρμαρα από τον τάφο διάσπαρτα ή και εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης.

Αυτό, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, αποδεικνύει ότι ο Λέοντας, που έχει ύψος 5,2 μέτρα, βρισκόταν στη κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε μαρμάρινο βάθρο.


Ο Λέοντας της Αμφίπολης ίσως βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου

Ποιος είχε ταφεί εδώ;

Ο διάσημος αρχιτέκτονας του μνημείου, οι μεγάλες του διαστάσεις αλλά και η ένδειξη ότι στην κορυφή του ήταν τοποθετημένος ο Λέοντας οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι στο λόφο Καστά είχε ταφεί κάποιος επιφανής.

Μία από τις υποθέσεις που γίνονται είναι ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη, τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου που θανατώθηκε το 311 π.Χ. από τον Κάσσανδρο μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄, τον νόμιμο κληρονόμο της τεράστιας αυτοκρατορίας. Το αδύναμο σημείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι μια γυναίκα, έστω και χήρα βασιλιά, ποτέ δεν θα είχε στον τάφο της ένα λιοντάρι – ακόμα και αν είχε ταφεί μαζί με τον μικρό Αλέξανδρο. Αν όμως ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αμφίπολη, ποιος είναι ο θαμμένος πρίγκηπας στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας;

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι στο λόφο Καστά βρίσκεται θαμμένος ο Νέαρχος που συνόδευσε τον Αλέξανδρο στην εκστρατεία του ως επικεφαλής του στόλου. Η σχέση του με την Αμφίπολη είναι ότι είχε ζήσει ως εξόριστος εκεί προτού τον αποκαταστήσει ο Αλέξανδρος και του δώσει τη θέση του διοικητή της Λυκίας στη Μικρά Ασία.    

Ίσως πάλι να πρόκειται για τον τάφο κάποιου Θράκα ηγεμόνα. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να ανακαλύφθηκε ο τάφος του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα.

Ακόμα πιο λίγες ωστόσο είναι οι πιθανότητες να μιλάμε για τον τάφο του ίδιου του Αλέξανδρου. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, οι αρχαίες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι η μητέρα του κατάφερε να κλέψει το σώμα του. Ακόμα όμως και αν το είχε επιτύχει, θεωρείται απίθανο να μετέφερε για ταφή τον γιο της στην Αμφίπολη, την έδρα του Κάσσανδρου που διέταξε να θανατωθούν η γυναίκα, ο γιος και η μητέρα του Αλέξανδρου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ