11 Αύγουστος 2014, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Δίχτυ προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς μετά το ρωσικό εμπάργκο

  • Δίχτυ προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς μετά το ρωσικό εμπάργκο

Δέσμευση από το ΥΠΕΞ για αποζημιώσεις - Σύσκεψη παραγωγών το απόγευμα στην Ημαθία. 

Ανησυχούν οι Έλληνες παραγωγοί για τις εξελίξεις μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε..
Στις 5 το απόγευμα οι παραγωγοί-εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε έκτακτη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ήδη επιστρέφουν οι πρώτες νταλίκες φορτωμένες με ελληνικά ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη Ρωσία μετά το εμπάργκο.
Σημειώνεται πως περίπου 3.000 νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια είχαν προορισμό τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης σε δηλώσεις του στο Mega, επανέλαβε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι «φορτία τα οποία έχουν πάνω από 6-7 ημέρες στο δρόμο δεν αντέχουν πολύ» και ότι «τα προϊόντα αυτά είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλες.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εξωτερικών, δεσμεύτηκε ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα προβεί σε σειρά ενεργειών, έτσι ώστε οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων να είναι οι μικρότερες δυνατές για τους παραγωγούς της χώρας μας.

Τη διαβεβαίωση επίσης πως οι παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια» για το ρωσικό εμπάργκο, έδωσε το πρωί με τηλεοπτική της παρέμβαση στο Μega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

H ίδια ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».

Κατηγορηματικός ότι «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr