11 Αύγουστος 2014, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Εφόδους σε σπίτια και γραφεία ετοιμάζει η εφορία!

  • Εφόδους σε σπίτια και γραφεία ετοιμάζει η εφορία!

Δόθηκε το πράσινο φως για επιτόπου κατασχέσεις χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων χωρίς τη παρουσία εισαγγελέα.

Το ρόλο του «κομάντο» φαίνεται ότι επιφυλάσσει στους εφοριακούς η στενότητα των δημοσίων οικονομικών αλλά και η αδυναμία των μέχρι στιγμής ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Με μια πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αν και με οριακή πλειοψηφία, έδωσε το «ΟΚ» στην εφορία να κάνει φοροεπιδρομές σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους κατά τα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ οι ελεγκτές θα μπορούν χωρίς τη παρουσία δικαστικού να κάνουν εφόδους εφόσον έχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή. Στις δε περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, θα προχωρούν σε επιτόπου κατασχέσεις μετρητών ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Έτσι, οι εφοριακοί – κομάντο δε θα «ξεσκονίζουν» μόνο τα βιβλία των φορολογούμενων αλλά και τα…  σεντούκια προκειμένου να ανακαλύψουν πού μπορεί να κρύβεται το μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η παρουσία εισαγγελέα θα απαιτείται μόνον όταν η επιδρομή γίνεται σε σπίτια και εφόσον πρόκειται να ακολουθήσουν συλλήψεις, αν απαιτείται να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία ή σε περιπτώσεις πρόληψης και καταστολής ποινικών αδικημάτων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr