11 Αύγουστος 2014, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονιών στο Θρυλόριο. Βίντεο & φωτο

  • Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονιών στο Θρυλόριο. Βίντεο & φωτο

Όλα όσα έγιναν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονιών στο Θρυλόριο Κομοτηνής από την ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού στον νομό Ροδόπης.

Τα αποκαλυπτήρια τελέστηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, ο οποίος μετά την επιμνημόσυνη δέηση ξεκίνησε πρώτος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο. 'Ήταν η ελάχιστή κατάθεση φόρου Τιμής σε ένα κομμάτι του Ελληνισμού που δεν αλλοίωσε ποτέ τη συνείδησή του παρόλο που εκτοπίστηκε και σφαγιάστηκε από την γείτονα χώρα.

«Πριν από ένα χρόνο μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μνημείο αφιερωμένο στα δεινά της ράτσας μας… Είχαμε ακούσει πολλά από τους παππούδες μας που ήρθαν μικρά παιδιά από τον Πόντο στην Ελλάδα και μας μετέφεραν εικόνες θλίψης και πόνου… Χρέος μας να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις καταβολές μας και την ιστορία μας…» είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Μιχάλης Κακουλίδης λίγες ημέρες πριν των αποκαλυπτηρίων.

Η εκδήλωση, την οποία πλαισίωσε τιμητικό άγημα από Πυρριχιστές του συλλόγου «Τραντέλληνες Ξάνθης» οι οποίοι με το χορό τους προκάλεσαν για άλλη μία φορά το δέος των ανθρώπων μεταφέροντάς τους στις Αλησμόνητες πατρίδες.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο από τον Χαράλαμπο Αμανατίδη με θέμα τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και βραβεύσεις: της κ. Χρύσας Μαυρίδου, για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του Θρυλορίου, της «αυτοκρατορικής» ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, που τη δεκαετία 1980-1990 κατόρθωσε να κατακτήσει εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα, του Αναστάσιου Αϊδονόπουλου, για την προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Θρυλορίου, και του Γιώργου Ορφανίδη, για τη βοήθειά του στην ομάδα.

Η βραδιά έκλεισε με γνήσιο ποντιακό γλέντι, με τους Πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Στάλα στη μνήμη ήταν η εκδήλωση αυτή για τον κόσμο που παραβρέθηκε ενισχύοντας την υπόσχεση των παλαιοτέρων «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θά ’ναι»

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Βίντεο και φωτογραφίες είναι από το inkomotini.gr

Gallery