9 Αύγουστος 2014, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Τι θα γίνει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ – Νέες εξελίξεις

  • Τι θα γίνει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ – Νέες εξελίξεις

«Κούρεμα», παράταση καταβολής πρώτης δόσης αλλά και ερωτήματα για όσους έχουν ήδη πληρώσει.

Ο ΕΝΦΙΑλτης για τους Έλληνες συνεχίζεται καθώς ορισμένα θέματα μπορεί να ξεκαθαρίζουν, παραμένουν όμως σοβαρές ασάφειες για σειρά άλλων. Αυτά που φαίνεται να αποσαφηνίζονται είναι:

1) Το υπουργείο Οικονομικών θα επαναφέρει τις αντικειμενικές τιμές στα επίπεδα του 2013, «κουρεύοντας» ουσιαστικά τον ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος. Πληροφορίες λένε ότι μετά τις 26 Αυγούστου, θα κατατεθεί στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής νομοθετική διάταξη που θα διορθώνει τα τεράστια λάθη που έγιναν στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

2) Τα νέα εκκαθαριστικά με τα μειωμένα ποσά φόρου για όσους είχαν λάβει φουσκωμένο λογαριασμό, θα αναρτηθούν στο TAXISNET μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

3) Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή νέων δηλώσεων Ε9, ώστε να διορθωθούν πιθανά λάθη, από τους φορολογουμένους.

4) Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Εδώ όμως αρχίζουν οι απορίες. Αν πληρωθεί η πρώτη δόση το Σεπτέμβριο θα πρέπει είτε να επιμηκυνθεί η καταβολή τους (να πάνε δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο) ή να πληρωθούν δύο δόσεις μαζί εντός Σεπτεμβρίου. Μολονότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι επιδιώκουν επιμήκυνση, η απόφαση, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστικά. Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ταμειακό κόστος με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο σοβαρότατο ερωτηματικό θα πρέπει να μπει δίπλα σε όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις σε εκείνους; Θα τους πιστωθεί ποσόν για να αποφασίσουν το ύψος των δόσεων από εκεί και πέρα ή θα τους αφαιρεθεί από το σύνολο που μπορεί να το καλύπτει κιόλας;

Συγκρατήστε πάντως και κάτι άλλο: Σε φορολογουμένους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, τα χρήματα δεν τους έχουν καταβληθεί (μπει στο λογαριασμό τους) από το υπουργείο Οικονομικών. Και πολλοί είναι αυτοί εκφράζουν ανησυχία, μήπως δεν πιστωθούν ποτέ αλλά συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ… Μένει να ξεκαθαριστεί και αυτό.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr