7 Αύγουστος 2014, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

100.000 Ασσύριοι εκτοπίστηκαν από ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ

  • 100.000 Ασσύριοι εκτοπίστηκαν από ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ

Ξηλώνουν σταυρούς, καταστρέφουν και λεηλατούν χριστιανικές εκκλησίες.

Εκτοπίζοντας Ασσύριους και καταστρέφοντας όσες χριστιανικές εκκλησίες είχαν γλιτώσει προελαύνει το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) από τη Μοσούλη βόρεια προς την πεδιάδα της Νινευή.

Οι ισλαμιστές του ΙΚΙΛ, που μεταφέρθηκαν με φορτηγά στην περιοχή, έσπειραν τον τρόμο για ακόμα μία φορά στους Ασσύριους που άρχισαν να φεύγουν με τα πόδια μαζικά από πόλεις και χωριά, παίρνοντας μόνο τα ρούχα τους. Ο αριθμός των εκτοπισθέντων που κοιμούνται στα χωράφια, ίσως φθάσει τις 200.000, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. «Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή. Οι εκκλησίες έχουν πέσει στα χέρια τους, έχουν σπάσει τους σταυρούς, καταστρέφουν μαρμάρινες προθήκες και καίνε ιερά έγγραφα» δήλωσε ένας Ασσύριος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέγεθος της καταστροφής επιβεβαίωσε και ο Καθολικός Χαλδαίος Πατριάρχης Βαβυλώνας, Λουί Σάκο, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του ΙΚΙΛ έχουν κάψει περισσότερα από 1.500 ιερά χειρόγραφα. Νωρίτερα οι Ασσύριοι επίσκοποι είχαν ζητήσει να σημάνουν οι καμπάνες, ως σύνθημα έναρξης της μεγάλης φυγής από τα πατρογονικά χώματα.

Η μαζική φυγή των Ασσυρίων από τον τόπο τους είναι συνέπεια της αποχώρησης των κουρδικών στρατευμάτων από την πεδιάδα της Νινευή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο ΙΚΙΛ είχε καταλάβει τις περιοχές Baghdede (Καρακός), Karamlis (Καραμλίς), Bartella (Μπαρτέλα), Bashiqa (Μπασίκα), Tel Kepe (Τελ Κέπε), Batnaya (Μπατνάγια), Telsqof (Τελσκόφ) και Alqosh (Αλκός).

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από AFP.