7 Αύγουστος 2014, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Με κομμένη την ανάσα για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

  • Με κομμένη την ανάσα για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

Συσκέψεις επί συσκέψεων στην Αθήνα, για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα ελληνικά προϊόντα. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ελληνική ηγεσία μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει αντίμετρα στο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Αν τα μέτρα συμπεριλάβουν και την Ελλάδα, πράγμα πολύ πιθανό μια και οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές για ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Εντός του πρωινού συσκέψεις για το θέμα διεξάγονταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (με τη συμμετοχή εξαγωγικών και κλαδικών φορέων) και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το θέμα θα μπει στο τραπέζι στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στις έξι το απόγευμα.

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ ανακοίνωσε τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί απαγόρευση εισαγωγών από σήμερα και για ένα έτος. Το μπλόκο αφορά φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση διέλευσης πτήσεων πάνω από το ρωσικό έδαφος αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ασίας. Χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε σχετικό διάταγμα που επιτρέπει αντίμετρα εναντίον χωρών που έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα του.

Εξαιρούνται πιθανώς από την απαγόρευση κρασί, λάδι και ελιές

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από το κρασί, το οποίο εξαιρείται από την απαγόρευση όπως και οι παιδικές τροφές, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα δεν θα αφορά πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Μολονότι η Ρωσία απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα σε ορισμένους κλάδους, αλλά και μακροπρόθεσμα, θα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Η Καθημερινή, η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα) και το 45% των εξαγωγών γουναρικών. Το 2013 συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκ. ευρώ.

Οι φόβοι είναι περισσότερο βάσιμοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός εμπάργκο καθώς τα ελληνικά προϊόντα θα χάσουν την αναγνωρισιμότητά τους και δεν είναι απίθανο να απολέσουν και τους πιστούς πελάτες τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Βολές και προειδοποιήσεις από την αντιπολίτευση

Απαράδεκτη και καταστροφική χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι «οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κυρώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Υπόλογη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων έπεται οδυνηρή συνέχεια που θα επηρεάσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Ρώσους και με Ρωσία».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr