7 Αύγουστος 2014, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ για κατοίκους 4.000 οικισμών

  • Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ για κατοίκους 4.000 οικισμών

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις.

Με τις αντικειμενικές τιμές του 2013 θα υπολογιστεί τελικά ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ρύθμιση που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.000 οικισμούς της Ελλάδας, κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι θα λάβουν μειωμένο λογαριασμό.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε μετά το πέρας της προγραμματισμένης για τις 18:00 συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το 2014 η φορολογητέα αξία των οικοπέδων στις περιοχές αυτές θα μειωθεί στο ίδιο ύψος που η εφορία είχε ορίσει τη φορολογητέα αξία το 2013. Οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να περιμένουν μήπως και προλάβει να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων πριν από τη διορία πληρωμής της 29ης Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, για την καταβολή της δόσης του Αυγούστου ίσως υπάρξει παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ βουλευτές έχουν ζητήσει η εξόφληση του φόρου να γίνει σε περισσότερες από πέντε δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου του 2015.

Το θέμα των επιμέρους προβλημάτων και των λαθών που εντοπίστηκαν στα εκκαθαριστικά θα αντιμετωπιστεί με εγκυκλίους, αποφάσεις ή νομοθετικές  πρωτοβουλίες.

Με τις αλλαγές αυτές, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τεράστιες αλλαγές στα εκκαθαριστικά τους. Εκτιμάται ότι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων μετά το κούρεμα του ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί στα 3,23 δισ. από 3,51 δισ. που προέκυψαν μετά την αποτίμηση οικοπέδων σε διάφορα χωριά ανά την Ελλάδα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, για ακόμα μια φορά είπε ότι για τα λάθη που έχουν γίνει  ευθύνονται μια σειρά άνθρωποι και όχι ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών. Η Σ. Βούλτεψη παραδέχτηκε ότι οι πολίτες επιβαρύνονται αρκετά από τη φορολογία, επανέλαβε όμως το γνώριμο επιχείρημα ότι πρόκειται για «έκτακτες συνθήκες» και «υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση και τη βαριά φορολογία».

Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, και όχι μόνον αυτού, έχει αναστατώσει την κοινωνία η οποία δεν εμπιστεύεται πλέον τους κυβερνητικούς χειρισμούς και έχει διαρκώς την αίσθηση ότι θα «του τη φέρουν» είτε συνειδητά είτε από σφάλμα. Πρόκειται για σχέδιο ή προχειρότητα; Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογητέα ύλη, η εφημερίδα Το Βήμα σημειώνει χαρακτηριστικά για το αλαλούμ: «Ενδεικτική ήταν η απολύτως απολογητική στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποδέχθηκε τις φοροτεχνικές κακοτεχνίες που είχε εντοπίσει ο Τύπος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και προέβη σε διορθώσεις με σκοπό να ελεγχθούν τουλάχιστον τα υπερβάλλοντα φορολογικά βάρη.».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr