5 Αύγουστος 2014, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Γερμανοί κατά Σόιμπλε: Στην Ελλάδα πεθαίνουν, η λιτότητα είναι καταστροφή

  • Γερμανοί κατά Σόιμπλε: Στην Ελλάδα πεθαίνουν, η λιτότητα είναι καταστροφή

Σκληρή κριτική από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Με τίτλο «Το μεγάλο ψέμα για την Ελλάδα» το RTL δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ένα άρθρο – ανάλυση με το οποίο αμφισβητεί ευθέως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και τον ρόλο της τρόικας. Από τα πυρά των συμπατριωτών του δεν γλιτώνει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα θεωρείται Ευρωπαίος ασθενής. Ο γερμανικός Τύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος του RTL δεν αφήνει στην… ησυχία τους και τις ελληνικές ελίτ τις οποίες κατηγορεί ότι συνέβαλαν στη δημιουργία της εικόνας του Έλληνα που εκμεταλλεύεται μονίμως τους ξένους. «Η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες», λέει.

Ποιο Χριστιανικό Κόμμα;

Το άρθρο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου θυμίζει και μια παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει ότι δεν επιτρέπεται καμία πρόφαση για να μη ληφθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

«Ένα είναι σαφές: στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στον γιατρό», γράφει ο αρθρογράφος και επιτίθεται στον Γερμανό αξιωματούχο: «Και παρεμπιπτόντως το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται “χριστιανικό”».

Ποια τρόικα;


Σχολιάζοντας την ικανοποίηση που εξέφρασε η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος η ανάλυση του RTL αποκαλεί τους εκπροσώπους των δανειστών «απλά ένα εργαλείο για την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας χωρίς συναίσθημα για τους ανθρώπους».

Γίνεται επίσης εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη συνέχιση των σκληρών μέτρων λιτότητας θα είναι μοιραία για την Ελλάδα. «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές», καταλήγει το άρθρο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle