5 Αύγουστος 2014, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Οι ποδηλάτες της Τραπεζούντας μπήκαν στην Τουρκία

  • Οι ποδηλάτες της Τραπεζούντας μπήκαν στην Τουρκία

… και περιγράφουν τις πρώτες εντυπώσεις τους!

Το ξημέρωμα της πέμπτης ημέρας του ταξιδιού προς τη Τραπεζούντα βρίσκει τους τρεις ποδηλάτες στην ακριτική περιοχή των Φερών λίγο πριν περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία.

Παντελής Τζερτζεβέλης, Παναγιώτης Σωτηριάδης και Βασίλης Γιοσμάς συνεχίζουν απτόητοι τα «καταπίνουν» χιλιόμετρα και φτάνουν μέρα με τη μέρα πιο κοντά στον προορισμό τους. Την ομάδα συμπληρώνουν ο Γιάννης Κυφωνίδης στη θέση του οδηγού στο αυτοκίνητο συνοδείας και ο Χρήστος Μπουκόρος στο ρόλο του φωτογράφου.

Ο Παντελής μας μεταφέρει εικόνες από την διαδρομή των 155 χιλιομέτρων που κατέληξε στην Ραιδεστό.

«Το ξημέρωμα στην ακριτική περιοχή των Φερών θυμίζει κάτι από ταινία του αείμνηστου Αγγελόπουλου. Τα μάτια μαγνητίζονται από το χρωματικό παιχνίδι του ορίζοντα που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά. Ένα κρεσέντο εναλλακτικών διαδρομών ξεκινούν από εδώ με πρώτη επιλογή μία επίσκεψη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου. Το κέντρο πληροφόρησης είναι ανοιχτό καθημερινά και έτσι μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ενημερωθεί για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Με το αυτοκίνητο φουλαρισμένο πετρέλαιο και προμήθειες που θα χρησιμοποιούσαμε για την 5η μέρα ξεκινούσαμε να πεταλάρουμε σε χαλαρούς ρυθμούς προς τα Ελληνοτουρκικά σύνορα».


«Στην παρέα προστέθηκε και πάλι όπως εχθές ο φίλος συν-ποδηλάτης Κωστής Δεληγιώργης από την Αλεξανδρούπολη. Θα ήταν και ο οδηγός μας για τα πρώτα χιλιόμετρα της μέρας μιας και ο Κωστής πολύ συχνά πραγματοποιεί την διαδρομή αυτή. Λίγο πριν τα σύνορα μια παρέα Ολλανδών προστίθενται στην παρέα και απολαμβάνουν το χιούμορ του Βασίλη που είναι μοναδικό. Το πέρασμα των συνόρων ήταν μια απλή διαδικασία καθώς δεν καθυστέρησε καθόλου και αποδείχθηκε διασκεδαστικό. Με χαμόγελο και ευχές για καλό ταξίδι οι Τούρκοι λειτουργοί των συνόρων μας ξεπροβόδισαν προς την είσοδο της χώρας».

«Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες των ανατολικών μας συνόρων που αρκετά συχνά πραγματοποιούν εξορμήσεις προς την περιοχή προκειμένου να εφοδιαστούν με φθηνότερα προϊόντα από αυτά που βρίσκουν ή δεν βρίσκουν στα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ. Μονότονη η διαδρομή σε όλο της το μήκος με θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Μπορεί να ήτανε ευθεία εκ πρώτης όψεως, όμως οι παρατεταμένες ανηφοριές ξεπέρασαν τις 20 με κλίσεις  7%. Τα έργα και ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας βρίσκονται σε ένα μεγάλο αναβρασμό σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Τα κορναρίσματα του κόσμου έδιναν και έπαιρναν όπως και τα νοήματα με τα χέρια. Στην πόλη της Κεσάνης δύο αδερφοί ποδηλάτες ο  Hakan και Mezit  ήταν και οι πρώτοι άνθρωποι που μας καλωσόρισαν στην διαδρομή».

«Ώρα 13.00 και ο υδράργυρος ανεβαίνει απότομα όπως και το υψόμετρο και η διαδρομή μας δείχνει τις διαθέσεις της σαν να θέλει να μας αποκαρδιώσει. Ενωμένοι και οι 3 ποδηλατούμε κάνοντας «αλλαγές» προκειμένου να αποφύγουμε τον αέρα και να ποδηλατούμε πιο ξεκούραστα. Η τελευταία ανηφόρα είναι ατέλειωτη! Παρατεταμένη με έργα σε εκτέλεση όπου οι τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται δυο. Ποδηλατούμε και σκαρφαλώνουμε εν μέσω μεγάλων φορτηγών που έχουν μία ταχύτητα περίπου 70 χλμ. με τα μάτια ανοιχτά μην τυχόν παρασυρθούμε από την δίνη του αέρα που δημιουργούν».

Την έκτη μέρα του ταξιδιού η ομάδα σκοπεύει να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη διανύοντας περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Ραιδεστό. «Εκεί θα παραδώσουμε την λίστα με τα ονόματα όλων των αθλητικών σωματείων στης ΕΠΣΜΑΘ προκειμένου να διαβάζονται υπέρ υγείας και επιτυχιών στην ζωή τους», καταλήγει την περιγραφή του ο Παντελής.

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr (Φωτογραφικά δικαιώματα: Χρήστος Μπουκόρος)

Διαβάστε ακόμα:
Στον Έβρο οι ποδηλάτες της Σουμελά κοιτάζουν ανατολικά (φωτογραφίες)
Αυτή είναι η ομάδα που θα ποδηλατήσει μέχρι την Τραπεζούντα