5 Αύγουστος 2014, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Οι ΗΠΑ μας επέστρεψαν 5 σπάνια αρχαία νομίσματα

  • Οι ΗΠΑ μας επέστρεψαν 5 σπάνια αρχαία νομίσματα

Είχαν κατασχεθεί από συλλογή Αμερικανού που συνελήφθη λίγο πριν τα βγάλει σε δημοπρασία.

Τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα παίρνουν πέντε σπάνια, ασημένια νομίσματα του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. που διασώθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 την τελευταία στιγμή πριν βγουν σε δημοπρασία.

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που οδήγησε στον επαναπατρισμό των νομισμάτων μετρά αρκετά χρόνια, με βασικό κρίκο έναν χειρουργό και συλλέκτη που είχε διατελέσει μέλος στο ΔΣ της American Numismatic Society, του οργανισμού που είναι αφιερωμένος στη μελέτη των νομισμάτων. Ο Δρ. Άρλνοντ – Πίτερ Βάις, περί ου ο λόγος, συνελήφθη σε ξενοδοχείο του Μανχάταν κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας λίγο προτού βγάλει στο σφυρί ένα νόμισμα για 350.000 δολάρια και άλλα δυο με τιμή 1,2 εκατ. έκαστο! 

Κατά τη σύλληψή του ο Βάις φρόντισε να δηλώσει αμέσως «ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας» και προκειμένου να πετύχει μείωση της ποινής του συμφώνησε να παραδώσει στις Αρχές συνολικά 20 νομίσματα. Από αυτά τα πέντε επιστράφηκαν στην Ελλάδα ως προϊόντα παράνομης κατοχής.

Ένας εισαγγελέας με πασίγνωστο πατέρα

Επικεφαλής της υπόθεσης είναι ένας γνώριμος στην Ελλάδα μέσω του… πατέρα του. Ο Γενικός Εισαγγελέας Νέας Υόρκης είναι ο Σάιρους Βανς ο νεότερος, γιος του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και υφυπουργού Άμυνας Σάιρους Βανς που είχε αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Ζήτημα της Κοφίνου στην Κύπρο. Από τα «χέρια» του υιού Βανς είχε περάσει και ο Ντομινίκ Στρος Καν για τη γνωστή υπόθεση με τη καμαριέρα.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τα νομίσματα παρέλαβε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και θα είναι διαθέσιμα σε ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για περαιτέρω έρευνα.
 
* Στη κεντρική φωτογραφία: ασημένιος στατήρας Δικαίας, Θράκη (περίπου 515-480 π.Χ.). Απεικονίζεται το κεφάλι του Ηρακλή στη μια όψη και έγκοιλο τετράγωνο στην άλλη.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press