5 Αύγουστος 2014, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Φόβοι για ντόμινο από το «κανόνι» του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

  • Φόβοι για ντόμινο από το «κανόνι» του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

«Θα καλυφθούν όλοι όσοι ζημιώθηκαν», διαβεβαιώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη παραπέμποντας στις ασφαλιστικές εταιρίες. Αναζητείται τρόπος να πάρουν τα λεφτά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι.

Αποζημιώσεις για όσους ταξιδιώτες έμειναν στα κρύα του λουτρού προτίθεται να δώσει το ρωσικό πρακτορείο Labirint που χρεοκόπησε εν μέσω της θερινής περιόδου. Το ερώτημα όμως τώρα είναι τι θα γίνει με τις κρατήσεις για την έλευση του επόμενου κύματος Ρώσων τουριστών.

Χιλιάδες Ρώσοι που χρησιμοποίησαν το Labirith βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Κω, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο με την κατάσταση να περιγράφεται ως χαώδης και σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργούνται ακόμα και επεισόδια. Εξίσου «ακάλυπτοι» αισθάνονται και οι ξενοδόχοι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η Όλγα Κεφαλογιάννη διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης από τη Ρωσία για τις ζημιές που προκάλεσε το «κανόνι» του πρακτορείου. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 8.000 με 10.000 Ρώσοι τουρίστες οι οποίοι θα επιστρέψουν κανονικά στη χώρα τους.

Περισσότερο αβέβαιη παραμένει η θέση της των ξενοδόχων, που είχαν διαθέσει τα δωμάτιά τους. Στην Ελλάδα η Labirint εκπροσωπείται από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Le Grand. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι πελάτες της ρωσικής εταιρείας εξυπηρετούνται κανονικά ωστόσο οι ξενοδόχοι έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές μην ξέροντας «τι ξημερώνει η αυριανή μέρα».

Θολό τοπίο

Ερωτηματικό παραμένει τι θα απογίνει με τα δωμάτια που είχε κρατήσει το ρωσικό πρακτορείο για λογαριασμό των πελατών του που αναμένονταν στη χώρα μας το προσεχές διάστημα. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος τελικά να μην έρθουν οι 150.000 που επρόκειτο να μας επισκεφθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ροδιακή αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι σε Ρόδο και Κω φοβούνται πως τους επόμενους δυο μήνες θα υπάρξουν κενά δωμάτια. «Θα γεμίσουν τα άδεια δωμάτια και από ποιον;», αναρωτιέται η εφημερίδα και σημειώνει ότι αν τελικά οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρθουν στην Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για όλων των ειδών τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από το Σάββατο, οπότε ανακοινώθηκε η πτώχευση, οι Ενώσεις των ξενοδόχων ζήτησαν από τα μέλη τους να δείξουν υπομονή και κατανόηση. Έγινε επίσης σύσταση να φανούν και… εγκρατείς και να μη χρεώσουν τους πελάτες τους που ήδη έχουν πληρώσει το ταξίδι τους στο πρακτορείο. «Για να μη δυσφημιστούν τα νησιά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποια είναι η Labirint

Ως διοργανωτής ταξιδίων η Labirint ανήκει στην εταιρεία Ideal Tour από την οποία αγόρασε τα εισιτήρια των πελατών της. Με τη σειρά της η Ideal Tour προμηθευόταν τα αεροπορικά από την Orenair που είναι θυγατρική της κρατικής Aeroflot.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από ένα χρέος της Ideal Tour προς την Orenair που βάσει εκτιμήσεων φτάνει 35 εκατ. ευρώ. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το χρέος ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Μπροστά στον κίνδυνο η Orenair να αποκτήσει μεγαλύτερο… φέσι αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία με τη «μαμά εταιρεία» του ρωσικού ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Ροδιακή