5 Αύγουστος 2014, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Να γιατί δεν θα δείτε σήμερα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση

  • Να γιατί δεν θα δείτε σήμερα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση

Απεργούν δημοσιογράφοι και τεχνικοί αντιδρώντας σε τροπολογία που επιτρέπει συγχωνεύσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανοίγοντας το δρόμο σε απολύσεις.

Τυφώνα σχεδιασμένο να διαλύσει τα πάντα στο χώρο των ΜΜΕ αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε… νύχτα η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο και αφορά τη λειτουργία των ΜΜΕ και της ΝΕΡΙΤ.

Αυτό καταγγέλλουν ενώσεις του Τύπου που προκήρυξαν 24ωρη απεργία από σήμερα στις 10.00 π.μ. μέχρι αύριο την ίδια ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταδοθούν δελτία ειδήσεων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ αύριο δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «με την συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπονται συγχωνεύσεις μέσων και ομίλων ΜΜΕ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, διευκολύνοντας υπερδανεισμένους επιχειρηματίες να βρουν σανίδα σωτηρίας. Με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ρήτρες που απαγορεύουν την συγκέντρωση ΜΜΕ σε χέρια ολίγων και τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Με το νέο καθεστώς, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα μπορούν χωρίς περιορισμούς να κατέχουν όσα ΜΜΕ οποιασδήποτε μορφής και με όσους εργαζόμενους επιθυμούν.»

Η σχετική τροπολογία θα επιτρέψει «μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση προσωπικού καθώς στο ελάχιστο προσωπικό της επιχείρησης θα συνυπολογίζονται πλέον οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα του ομίλου».

Η τροπολογία κατατέθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο Β΄ Θερινό Τμήμα σε νομοσχέδιο που κυρώνει «σύμβαση δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς ‘Άγιοι Ανάργυροι’ και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία ‘Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς ‘Άγιοι Ανάργυροι’»! Αφορά δε τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών!

Η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει απόσυρση της τροπολογίας, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Εκτός των άλλων, η τροπολογία δεν έχει κοστολογηθεί και δεν είναι γνωστό πόσο θα επιβαρύνει τον γενικό προϋπολογισμό του κράτους. Το λέει το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: «Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

Αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές έχει προκαλέσει και άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, του οποίου η συζήτηση αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή αίρεται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων του Δημοσίου και τον ΟΤΑ, στον περιφερειακό Τύπο. Αυτό απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα δεκάδων περιφερειακών εντύπων, που ζουν ουσιαστικά από τα έσοδα δημοσίευσης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr